Odotuspäiväkirja

Tänne päivittyy vaihtelevasti juttuja raskaudesta, sen kulusta, oireista, mietteistä...
_______________________________________________________________________
Tiistai 19.02.2013 - vauva kainalossa
synnytyskertomus


39+0 Keskiviikkona 13.02. klo 10 mentiin käyrille äitiyspolille ja jäin siitä suoraan sitten osastolle. 
Ensin taas cytoja koitettiin. Ei juuri supistuksia, mikä ihmetytti kun vertasi edelliskertaan kun olin todella kipeä cytotec-suppareista. Illalla osastolla huolestuttiin vauvan voinnista ja siirryin synnärille tarkkailuun. Siellä todettiin käyrille piirtyvän priimaa käyrää. Yritin levätä, ei siitä vaan mitään tullut.
39 +1 Torstaina 14.02. yöllä n. klo 2.40 puhkaistiin kalvot. Homma lähti etenemään. Olin kipeä ja ilokaasu + epiduraali oli käytössä. 
Klo 8 olin 6cm auki, hieman ponnistutti jo. Siitä vähän päälle tunti eteenpäin ja olin jo täysin auki ja ponnistamisen tarve kova, sain luvan ponnistaa. Ponnistin joka supistuksella. Aamupäivällä klo 10.30 tehtiin sektiopäätös virheellisen tarjonnan (pään asento + epäsuhdassa lantioon nähden) vuoksi, kun olin lähes 1,5h ponnistanut turhaan. En tiedä mistä revin voimia ponnistamiseen. Vähän aloin huolestua kun 30 min oli ylitetty. Eikkahan oli ulkona puolessa tunnissa. Vauva ei vain päässyt liikkumaan alaspäin. 
Hengenhätää ei ollut kummallakaan, ei vauvalla tai mulla. Puudutteen vaikutus lakkasi ja supistukset kävi erittäin kipeetä. Mut valmisteltiin leikkaukseen, laitettiin katetri yms. Pian mua sitten kärrättiin synnärin leikkaussaliin. Sain leikkaussalissa spinaalipuudutteen ja se toimi erittäin nopeasti, kaikki kivut kaikkosivat sen siliän tien. Olo vain oli kun olisi halvaantunut vyötäröstä alaspäin. Leikkaus tehtiin synnärin leikkaussalissa kirurgisen päivystysryhmän toimesta, koska  kiire kuitenkin oli ja leikkurissa 4 suunnitteltua sektiota odottamassa. 
Jännitti ihan hirveästi koko sektio. Kaikenlaisia peikkoja oli jo ehtinyt kertyä. Ihan alkaen varhaisesta vuorovaikutuksesta fyysiseen olemiseen asti. Koko urakan päälle oli kuitenkin suuren suuri helpotus kuulla vauvan kovaääninen parkaisu. Helpotuksen huokaus ja kyynel. 
Meille on syntynyt poikavauva ystävänpäivänä 14.02.13 klo 11:09. 
Vauva tuotiin kursimisen aikana mulle näytille ja voi miten hän olikin ihana.  Sain nuuskutella häntä hetken, ennen kuin hän lähti osastolle odottamaan mua. Mä siirryin sitten heräämöön. Nukuin muutamat pätkät ja välissä paineltiin kohtua. Ikävöin vauvaa ja mietin miten hänellä menee.
Sektiosta jäi hyvä mieli. Koko se ruljanssi ennen sitä oli ehkä enemmän traumatisoiva, etenkin ponnistusvaihe. Mun kohdalla piti paikkansa, että kalvojen puhkaisu käynnistysmenetelmänä on raju ja kivulias.
Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin ja vauva turvassa ja voi hyvin. 
Komeat oli mitat 4080g ja 53cm, pipo 36,5cm. :) 
Henkilökunta oli aivan ihanaa sekä synnärillä, leikkauksessa sekä heräämössä. Aamuvuoron kätilö ja kätilöopiskelija saavat multa erityiskiitokset tsemppauksesta ja rohkaisusta. Opiskelijalla oli aikaa olla mun kanssa, kun A oli kotona potemassa ruokamyrkytystä (pelättiin että on vatsatauti, mutta syyllinen oli vanhentunut kinkkusuikale). 
Imetyskin on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka sitä mietinkin että miten mahtaa käydä. :)

Vauva on aivan ihana ja hurmannut meidän koko perheen.
Isi ja isoveli ovat haltioissaan kuten äitikin. 
Ensimmäinen yö kotona meni hyvin. Rakkaiden kanssa. ♥ 


_______________________________________________________________________
Keskiviikko 13.02.2013 - rv 39+0
40. viikko alkaa, yhdessä kasassa

Aivan älytön väsymys sekä liitoskivut vaivaa. Jomotuksia lantionseudulla, muttei varsinaisia supistuksia ole nyt tuntunut ollenkaan. 
Jotenki hullua että kaks viikkoa sitten 37+0 piti olla viimeinen mahakuva! :) 

39+0 
lähdössä äitiyspolille

_______________________________________________________________________
Torstai 07.02.13 - rv 38+1
odotellaan edelleen!

Juu, viikko käynnistelyä takana, eikä tulosta tullut. Viimeiset lääkärit meinasivat, että on vähän turhan herkästi lähdetty ajoissa käynnistämään, kun tilannekin oli niin epäkypsä kohdunsuulla. Jälkiviisas on hyvä olla juu ja lääkäreitäkin joka lähtöön. Onhan tää hepatoosi todellinen riski, mutta näillä arvoilla ei hengenhätää todellakaan. Sitä on oman huolensa kanssa niin lääkärien armoilla, että tottakai ajattelin 37+0 käynnistyksen aloituksen olevan oikea ratkaisu. No nää on näitä, kun ei voi ennustaa miten käy. Luonto kuitenkin määrää pääasiassa kuin etenee.
No nyt paikkoja on saatu kypsyteltyä, mutta kanavaa edelleen. Pääsin eilen osastolta kotiin. Suunnattiin kaupungille. Käytiin kirjakaupoissa ja kirppiksillä. Oli tosi kiva saada jotakin muuta ajateltavaa ja viettää aikaa A:n kanssa <3 Suurena tukena on ollutkin tässä hommassa. <3
Eilen supistellut pitkin päivää, iltapäivästä n. 10min välein muttei kovin kipeesti. Tänään näemmä jatkuu. Onneksi tuo pieni murunen pitää ajatukset muualla niin josko tästä sitte valmistakin tulis. Ainakin Epeli on saanut kasvaa masussa, eikä ole stressaantunut supistuksista yms käynnistelyjutuista. Käyrillä sykkeet hyvä, liikkuu hyvin ja ultrissakin ollut kaikki hyvin :)
Ite alan olla vaan väsynyt tähän, mutta pääsin sentään kotiin. 

Kirppislöydöt:


en tie mikä tätä vaivaa
kun ei suostu  pistää tätä vaakasuoraan

Eilisaamuinen 38+0 maha,
sairaalalookissa vielä_______________________________________________________________________
Keskiviikko 30.01.13 - rv 37+0
vauva täysiaikainen, 
viimeinen? postaus mahakkaana

Taitaa jäädä viimeiseksi postaukseksi tässä raskaudessa. Parin tunnin päästä ollaan polilla, josta siirrytään osastolle käynnistykseen. Yön sain nukuttua ihan hyvin ja heräsin aamulla ihan itekseen.
Jännittää edelleen!

Viimeinen mahakuva <3


_______________________________________________________________________
Keskiviikko 23.01.2013 - rv 36+0
vielä viikko, ellei ennen tapahdu

Olot on pysyneet hyvinä, eikä mitään uutta. Välillä supistelee, mutta ei mitään mikä viittaisi lähdön olevan käsillä. Huomen aamulla viimeinen labrakäynti ja sitten vaan odotellaan. :) <3

36+0 pallo

***

Sikiön paino: 2700 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL):32 cm
Koko pituus: 44 cm

SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 34 viikkoa vanha. Istukka, joka kauan oli sikiötä painavampi, painaa nyt seitsemäsosan sikiön painosta. Ruoansulatusjärjestelmä ja suolisto ovat vielä suhteellisen epäkypsiä, eivätkä ole täysin kypsiä ennen kuin lapsi on kolmesta neljään vuotta vanha.
Nyt rasvakerroksen osuus on n. 15 prosenttia sikiön painosta. Iho näyttää vaaleanpunaiselta huolimatta rasvakerroksesta. Syynä on se, että verisuonet ovat niin lähellä ihon pintaa. Ihopoimuja kehittyy mm. polviin, ranteisiin ja niskaan.

NAINEN
37. raskausviikko
Jos sinulla on ruoansulatusvaivoja, kipuja kylkikaaren alla tai olet hengästynyt, selitys on tässä: Tämä on ajankohta, jona kohtu on korkeimmillaan, aivan ylhäällä rintalastan alapuolella. Lapsen ja kohdun paino painavat rintakehää ylöspäin, ja alimmat kylkiluut työntyvät ulospäin. Lohduttaudu sillä, että lapsen pää voi hetkenä minä hyvänsä painua lantioosi, jolloin pystyt hengittämään taas helpommin. Valitettavasti tämä tosin lisää painetta virtsarakkoon, ja voit joutua käymään pissalla usein – monien odottavien äitien mielestä kiusallisenkin usein.
Voi olla mukava ajatella, että pian saat taas koko vatsanseutusi omaan hallintaasi. Mutta usko tai älä: voit tulla vielä kaipaamaan sikiösi pikku potkuja!_______________________________________________________________________
Maanantai 21.01.2013 - rv 35+5

Äitiyspolilla tuli käytyä jälleen. Kaikki oli tosi hyvin. Painoarvioksi tuli 3.6kg. Virtaukset ja muut kunnossa. Myös mun sappiarvo oli 3 eli ihan huippuhyvä. :) 
Sain myös käynnistysajan ensiviikolle! Jos vauva ei ennen synny, niin mennään keskiviikkona sitten sairaalaan! Äitiyspolin kautta osastolle. Sillon on tasan 37+0. Hurja miten jännää! 
Sitte meillä on ihan oikeasti vauva! :girl_sigh:
Eipä sitä silti tiedä, mitä sitä ennen tapahtuu. 
Ja nuo kolmen päivän tuntemukset tais olla siinä. Tänään ei ole tuntunut muuta kuin käyrille piirtyneet 3 pientä supistusta. Tais vauva vaan laskeutua alemmas :)
Eipä nyt muuta :>
_______________________________________________________________________
Sunnuntai 20.01.2013 - rv 35+4
tuntemuksia, arvaa syntymäpäivä

Kolmatta päivää tuntunut menkkakipuja, jotka tuntuvat alaselästä reisiin asti sekä supistuksia. Maha on tänään ollut sekaisin myös. Nukuttanut on vallan hyvin. Panadolista on ollut apu ja tänään sain päiväunetkin nukuttua.
Taitaa lähtö lähestyä. Ei välttämättä lähipäivinä mutta jos alkavalla viikolla. :)

Vois pistää pystyyn huvikseen arvuuttelun vauvan syntymäpäivästä! Eli veikkaa päivä, jolloin vauva syntyy! :)

_______________________________________________________________________
Keskiviikko 16.01.2013 - rv 35+0
Äitiysloman ensimmäinen päivä! 
2 vkoa täysiaikaisuuteen!

Maanantaina oli äitiyspolin kontrolli ja vauvalla taas kaikki hyvin. Arvot lähteneet laskuun, paitsi sappi edelleen se 7. Pikaisesti vain kurkkas et virtaukset ja lapsivesimäärä hyvät. Seurantaa jatketaan samalla tavalla. Lääkäri totes et ois enää kaks viikkoa, että pian meillä oikeasti on vauva täällä <3 
Tänään oli labra ja neuvola. Neuvolassa kaikki oli taas hyvin, hb:kin noussut 131! Painoa ei oo juurikaan tullut ja sain kehuja miten maltillisesti sitä on kokonaismäärältä tullut :) 

RR 133/79 (133/75)
hb 131 (viimeksi 129)
pissa -/-
sf-mitta 34cm (yläkäyrällä)
syke +
liikkeet ++
paino +1kg edelliseen (juuri aamupalan, kahvia mehua ja pullaa syöneenä), kokonaisnousu 7.7kg
tarjonta rt

Ei varmaankaan nähdä enää ennen kuin ollaan kotiuduttu ja täti tulee kotikäynnille. Hurjaa! :o Meinas että ottavat seuraavaks polilla käynnistysasiat puheeksi (aion kyllä ainakin kysellä asiasta, tietää sitte vähä mitä on edessä!). Terkka kyllä oli edelleen sitä mieltä, että lähtis itellään käyntiin, mutta eipä sitä koskaan tiiä. Elämme jännittäviä aikoja!

35+0 pömppö! + meidän rokkistara :D <3

_______________________________________________________________________
Lauantai 12.01.2013 - rv 34+3
4 päivää äitiyslomaan!

Meille tulee vauva :girl_impossible: :girl_sigh:

äidille liivinsuojat ja kuorinta- sekä puhdistusnaamiot
vauvalle vaipat, puhdistuspyyhkeet, vanulappuja ja -puikkoja

_______________________________________________________________________
Keskiviikko 09.01.2013 - rv 34+0
35. viikko alkaa, kolme jäljellä täysiaikaisuuteen

Maanantaina käytiin äitiyspolilla. Vauvalla oli kaikki hyvin. Ultrattiin ja nähtiin pieni pitkästä aikaa. :) Painoarvio 3kg. Jonkun verran Eikkaa isompi tämä toinen. Maksa-arvojen takia Adursal nostettiin kahteen tablettiin. Joka keskiviikko käyn labrassa ja joka maanantai polilla.
38. vkon yli tätä raskautta ei päästetä, että varmaan siinä 37-38 käynnistellään, jos ei mitään muutosta tapahdu arvoissa huonompaan tai käynnisty itellään ennen.
Tiistaina oli synnytysvalmennus keskussairaalan auditoriossa. Melko pitkä aika istua kovalla penkillä, mutta sai sieltä aika paljon irti. Ensisynnyttäjille suunnattu, mutta imetys- ja kivunlievitysasiat sekä muut (vieraan) sairaalan käytännöt tuli hyvin selväksi. Positiivisin mielin kohti tulevaa koitosta!
Tänään käytiin aamulla labrassa ja iltapäivä menikin kaupungilla. Aika hyvin jaksoin, vaikka jalat kyllä lopulta huusi hoosiannaa ja välistä alakertaa vihloi, mutta ei supistellut kuitenkaan :)
Nukkuminen on tosi katkonaista eikä poista väsymystä. Unentulo kestää edelleen ja vessakäynnit katkoo hyvää unta. Muuten oloissa ei valittamista, mitä nyt välillä kremppaa ja maha on tosi raskas jo sekä pissalla saa juosta. 
 vauvan kotitumissetti sekä pari imetyspaitaa

34+0 pallero 


Sikiön paino: 2300 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 30 cm

Koko pituus: 41 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 32 viikkoa vanha. Se ei enää kellu lapsivedessä vaan lepäilee kohdussa. Silmät avautuvat kun sikiö on hereillä ja sulkeutuvat kun se nukkuu.
Vauvan silmien väri on tavallisesti sininen, riippumatta siitä, mikä tulee olemaan niiden lopullinen väri, koska silmien pigmentointi ei ole vielä valmis. Silmien värin kehittyminen vaatii, että silmä altistuu valolle. Vasta kun lapsi lähestyy toista ikävuottaan, on silmien väri yleensä kehittynyt lopulliseksi.
Sormien kynnet ovat nyt niin pitkät, että sikiö voi raapia itseään. 


NAINEN
35. raskausviikko
Kehosi voi tuntua ajoittain todella painavalta. Jotkut tuntevat olonsa epämukaviksi oudolta tuntuvan ja normaalista poikkeavan vartalonsa kanssa. Toiset taas ovat sen kanssa heti sinut ja tuovat vatsansa näytille tiukoissa vaatteissa ja taputtelevat massuaan ylpeydestä säteillen. Kumpaan ryhmään sinä kuulut?
Olet ehkä huomannut, että rinnoistasi tulee hiukan nestettä. Hormonit saavat rintasi paisumaan ja täyttymään maidolla. Tätä ensimmäistä, väriltään kellertävää maitoa kutsutaan kolostrumiksi. Eikö ole hienoa, että kehosi osoittaa sinulle, että se on valmiina tositoimiin? Elimistösi valmistautuu uusiin tehtäviin. Äidinmaitosi on erikoisvalmistetta vatsassasi olevalle vauvalle.  
Mutta tiesitkö, että samat hormonit, jotka vaikuttavat rintoihisi, vaikuttavat myös sikiön rintarauhasiin, jotka myös paisuvat. Joskus vastasyntyneen tyttölapsen rinnoista voi jopa tulla hiukan nestettä.
Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on n. 31 cm.


_______________________________________________________________________
Lauantai 05.01.2013 - rv 33+3
neuvolakuulumiset

Keskiviikkona poksahti rv 33+0, meneillään siis viikko 34. Lääkettä syönyt nyt viikon verran ja eilen neuvolassa sain jo tietää keskiviikkon verikokeen tulokset. ALAT 120 (viimeksi 123) ja sappihappo 7 (viimeksi 17). Eli suunta on oikea. Edelleen kutiaa paikat, mutta ei ole pahentunut kuitenkaan. Maanantaina saa tietää lisää näistä. :)

Neuvolassa kaikki hyvin.

RR 133/75
hb 129 (viimeksi 118)
pissa OK
sf-mitta 33cm (piirtää nättiä käyrää yläkäyrän ylle)
syke +
liikkeet ++
paino +600g edelliseen, kokonaisnousu 7.7kg
tarjonta rt, pää alhaalla, ei kiinnittynyt

Riippuen siitä kuinka usein käyn äitiyspolilla, voi olla etten näe neuvolantätiä ennen kuin rv 36 vasta-aineverikokeen merkeissä "Jos vauva ei ole syntynyt." Sitä hän jaksoi toistella, kun kuulemma luonto hoitaa näissä hepatoosiraskauksissa ettei mene loppuun asti, muuten tiedossa käynnistely. Mutta eiköhän se yli tuon 36 vkon mene! :) Täytyy polilla kysellä tästäkin asiasta.
Muuten olen voinut aika hyvin. Välillä tulee kipeitä supistuksia, mutta ei mitään mikä huolestuttaisi kun ovat laantuneet kuitenkin. Paineen tunnetta on tuntunut tän viikon aikana minkä vauva on majaillut pää alaspäin. Hän myös hikkailee usein! :) Välillä sitä vieläkin peilin edessä hämmästyy, meillekö tulee vauva, ihan uusi tyyppi, ihmisen alku!
Tänään tehdään viimeinen reissu Turkuun. Mennään omalla autolla, ajatuskin bussissa könöttämisestä saa paikat jo jumiin :D


Sikiön paino: 2100 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 29 cm 

Koko pituus: 39 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 31 viikkoa vanha. Sillä on nyt vähemmän tilaa kohdussa, eikä se pysty liikkumaan yhtä vapaasti kuin aikaisemmin. Kukaan ei tiedä, mitä sikiö ajattelee tai mistä se näkee unta. Mutta nyt sikiö kokee unen REM-vaiheen (Rapid Eye Movement), jonka yleisesti katsotaan olevan edellytys unien näkemiselle. Sikiön pupillit alkavat reagoida valoon.

NAINEN
34. raskausviikko
Ajattele: sinä kannat sisälläsi tulevaisuutta! Odottavan äidin näkeminen koskettaa useimpia meistä, melkeinpä iästä huolimatta. Pyöreässä äidin vatsassa on jotain lähestulkoon maagista. Se vetää meitä puoleensa. Onhan se symboli tulevaisuuden toivosta ja mahdollisuuksista. Tai kenties se vain yksinkertaisesti vetoaa lajillemme ominaiseen lisääntymisviettiin.
Nyt huomaat myös, että sana synnytys, joka ehkä on ollut sinulle hiukan vieras – ja jonka olet saattanut tietoisesti tai tiedostamatta työntää pois mielestäsi – pyörii mielessäsi jatkuvasti. Se saattaa tulla mieleesi minä vuorokauden aikana hyvänsä. Myös yöllä, kun et saa unta. Miten synnytys sujuu? Ehditkö varmasti valmistautua? Miten ihmeessä selviät koko ruljanssista?
Monien yöuni muuttuu tässä vaiheessa levottomaksi. Mikään asento ei pitemmän päälle tunnu hyvältä. Lapsi liikkuu ja painaa virtsarakkoa. Pian vatsasta tulee niin iso, että on vaikea löytää hyvää nukkumisasentoa. Monet nukkuvat paremmin, kun sängyssä on monta tyynyä, yksi polvien välissä, ja raskauden edetessä yksi myös vatsan alla.
Fysiologisesti katsottuna ihanteellisin nukkumisasento on vasemmalla kyljellä, tarvittaessa tyyny vatsan alla. Se on paras asento verenkierrolle ja munuaisten toiminnalle. Myös rakkoon kohdistuva paine on tässä asennossa vähäisin.
Viimeistään nyt on aika totutella uudenlaiseen unirytmiin. Pitkät ja katkeamattomat yöunet ovat vaihtuneet lyhyisiin torkahtelujaksoihin. Hyvää valmennnusta synnytyksen jälkeiseen aikaan…_______________________________________________________________________
Sunnuntai 30.12.2012 - rv 32+4
kuulumisia..

Kirjoittelin keskiviikkona kutinasta, joka ollut iltapainoitteista. No huolestuin siinä määrin, että soittelin torstaina äitiyspolille neuvolan ollessa kiinni. Sain sieltä lähetteen labraan sekä ylimääräisen ajan perjantaille. Aamulla ajeltiin verikokeelle (oli muuten hiljaista).( Hyvin epämiellyttävä kokemus, mulla kun on aika hennot suonet ja verikokeet otetaan poikkeuksetta taipeen sivussa näkyvästä suonesta. Tämä täti päättikin, että saa keskeltä taivetta, jossa suonet syvällä ja kipu oli sen mukainen ja jatkui pari päivää.) 
Päivällä sitten menin äitiyspolille kuulemaan tulokset. Ensin olin puolisen tuntia käyrillä, kunnes pääsin lääkärin luo. Vauva ultrattiin ja hän voi hyvin. Raivotarjonnassa oli ja painoarvio tällä hetkelle n.2.5kg. Hyvin kasvaa. Maksa-arvot oli mulla koholla (en huomannut kysyä mitä ne arvot sitten oli), sappihappo ei ollut valmistunut, mutta kutinan ja noiden arvojen perusteella aika selkeä diagnoosi: raskaushepatoosi eli maksan toimintahäiriö. Sain reseptin Adursal-nimiseen lääkkeeseen. Seuranta verikokeilla ja äippäpolilla. Raskautta ei päästetä laskettuun asti, sillä tila on vauvalle riski. Siksi tiheä seuranta äitiyspolilla ja pahimmassa tapauksessa osastolla.

Muuten olot olleet aika hyvät. Väsyttää vaan. :) Vauva on aika melskaaja 

_______________________________________________________________________
Keskiviikko 26.12.2012 - rv 32+0
33. vko alkaa - 3 viikkoa äitiysloman alkuun!

Unohdin päivittää viime viikkoisen neuvolakäynnin kuulumiset! Mielessä se oli, mutta tuli varmaan muuta puuhaa ja ajateltavaa.

RR 127/75
hb 118 (viimeksi 131)
pissa OK
sf-mitta 32cm (hyppäs taas yläkäyrän ylle)
syke +
liikkeet ++
paino +300g, kokonaisnousu 7.1kg
tarjonta pt? (tsekataan seuraavassa neuvolassa)

Kaikki oli hyvin ja verensokereitakaan ei hyvien arvojen vuoksi tarvi mitata kuin kerran viikossa. Vähän käytiin läpi voimavaralappua ja mieheltä kyseli miten työt ja miten jaksaa. Käytiin myös se sairaalakeikka läpi ja sano et sit vaan heti näytille sinne jos vielä tulee supistuksia.

Nyt on parina iltana esiintynyt ihmeellistä kutinaa ja sen vuoksi viivästynyt nukahtaminen, mutta onneks lopulta aina uni on voittanut.
Olo on raskas, liikkuminen kömpelömpää ja vatsakin enemmän tiellä. Pukeminen ja etenkin sukkien saaminen jalkaan alkaa olla hankalaa! Pahemmin ei vielä turvota, vaikka on tässä tullu syötyä kunnolla ja herkuteltuakin.. Vettä kyllä olen juonut myös. :)


_______________________________________________________________________
Keskiviikko 12.12.2012 - 30+0
31. vko alkaa, 10 vkoa jäljellä!

Jäipä sitten tuo viime keskiviikko välistä. Lääkärineuvolassakin kävin 4. päivä. Ensin terkka katso rutiinijutut ja kaikki oli varsin hyvin. Sf-mittakin tipahti käyrälleen. Verenpaine hyvä ja painoakin edelliskertaan +400g, yhteensä nyt tullut siis 6.8kg. Eli ei valittamista, todellakaan :) Lääkäri sitte teki alatutkimuksen ja siellä kaikki oli kiinni ja kaulaa pitkälti.
Viikonloppuna sunnuntaina sitte tulikin jännät paikat, kun alkoi kovat mahakivut ja supistukset. Synnärille lähin näytille. Lääkäri ultrasi ja tutki, paikat kiinni ja vauvallakin oli kaikki hyvin. Painoarvio 1.3kg, vastasi mitoilta vähän isompaa kuin mitä viikkoja oli täys. Sain lääkettä hillitsemään supistuksia sekä nestettä tippumaan, se ei vaan tuntunut tehoavan, joten neljän aikaan nesteen lisäksi pistettiin tractocile valumaan ja se vasta tuntui tehoavan. Ketoaineet oli 3 plussalla, joten supistuksen syyksi epäillään kuivumista. Olen kyllä päivittäin juonut monta isoa lasia vettä, mutta kai flunssa ja su aamun pari oksennusta sit sen verran vaikutti, kun toiset ovat herkempiä supistelemaan kuivumistilassa. Supistukset saatiin kuriin, yöllä ei tullut kun pari ja nukuin kyllä tosi huonosti. Vieraspaikka ja pelottava tilanne - eipä siinä enempää tarvita kun muutenkin ollut univaikeuksia. Maanantai-iltapäivällä meinasi supistukset yltyä mutta riitti pari tablettia suun kautta. Sitte tilanne rauhottu ja pääsin eilen lounaan jälkeen kotiin. A kävi mua siellä katsomassa ja se kyllä rauhoitti ja helpotti vähän oloa. E oli mummulassa ja kyllä tuli ikävöityä. Ei oo mitään herkkua olla yksin osastolla. Muutamat itkut tuli itkettyä ja eilen illalla nukkumaan mennessä vielä. Pelästytti kyllä hyvin. Onneks ei paikat lähtenyt kypsymäänkään vaan tilanne oli oikein hyvä. Et eiköhän me sinne helmikuulle selvitä!

30+0 POKS!


***
Sikiön paino: 1600 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 26,5 cm
Koko pituus: 36 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 28 viikkoa vanha. Aivojen pintakerroksen aivopoimut kehittyvät. Tutkijoiden mielestä älykkyys on lähtöisin tästä uloimmasta aivokerroksesta. Poimuttuneessa pintakerroksessa aivosolujen määrä maksimoituu, kun sen pinta-ala kasvaa. Sikiön aivot kontrolloivat rytmisiä hengitysharjoituksia ja sikiö säätelee itse lämpötilaansa!
Untuvakarvoitus alkaa hävitä, mutta säilyy pisimpään selässä ja olkapäillä. Sikiöllä on nyt kunnon hiukset päässä. Ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja silottaa ihon. Rasva eristää ja toimii energianlähteenä.
Sikiö liikkuu niin paljon kuin mahdollista rajoittuneessa tilassa. Se potkii jaloillaan ja jyskyttää käsillään. Jotkut sikiöt alkavat nyt kääntää itseään pää alaspäin. Tämän huomaat kun sikiö potkii ja jyskii palleaan ja kylkiluihin ja pää painuu kohti lantionpohjaa.

NAINEN31. raskausviikko
Enää 10 viikkoa jäljellä! Oletkohan sinä yksi niistä, joihin äkkiä iskee aikapula? Niin paljon pitäisi tehdä ennen kuin vauva syntyy… 
Hermosi voivat olla kireällä ja et ihan aina jaksa olla kärsivällinen kumppanisi kanssa. Ehtiikö tässä tehdä kaiken sen, mikä oli tarkoitus, ennen kuin lapsi syntyy? Yhtäkkiä täytyy ruveta siivoamaan kaappeja ja laatikoita, kellaria ja ullakkoa. Nauti energiasta ja touhua vapaasti, mutta muista, että päivä se on huomennakin.
Jos olet alkanut tuntea kipuja lantiossa, voi kiireinen päivä kostautua. Jos pystyt säännöstelemään energiaasi, pystyt ehkä nauttimaan siitä paremmin. Naiset, jotka ovat kokeneet lantion löystymisen, tietävät sen.
Joitakin vaivaavat myös suonikohjut. Suonikohjut ovat perinnöllisiä,mutta ne voivat ilmestyä myös raskausaikana, kun hormonit pehmentävät suonenseinämien läpät. Yritä olla seisomatta kerralla pitkää aikaa. Jos pystyt istumaan jalat vatsaa korkeammalla, on se hyväksi avuksi. Silloin veri virtaa helpommin takaisin sydämeen._______________________________________________________________________
Keskiviikko 28.11.2012 - 28+0

ohho.. Jäänyt tämäkin puoli päivittämättä! Viime viikon poksumisen nautiskelin omasta ajasta ja järkkäsin vauvan vaatteet! Vielä kun sen pinniksen sais kotia mummulasta niin sais senkin kuntoon jo. :)
Olot olleet ihan ok. Mitä nyt heti kun kävelee pidemmän matkan niin alkaa liitokset vihoitella. Lauantainakin käveltiin kaupunkiin ja takas niin kyllä tuntu. Nukkumisen kanssa on niin ja näin. Ei meinaa unta saada ja jotenkin herkkäuniseksi tullut, herää herkästi. Myös asennon löytäminen tuottaa vaikeuksia. Vessassa juoksin yhessä vaiheessa paristikin yössä, mut nyt taas se on rauhoittunut.
Vatsa alkaa olla tiellä ja painaa jo hyvin ylös.

Hurjaa ajatella, että nyt on enää 12 viikkoa laskettuun.


Sikiön paino: 1100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 24,5 cm
Koko pituus: 33,5 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 26 viikkoa vanha ja sen aivoaaltojen kuviot ovat jo lähes samanlaiset kuin vastasyntyneen. Sikiö osaa jo paremmin avata ja sulkea silmiään, imeä ja niellä. Keuhkot pystyvät nyt hengittämään ilmaa ja sikiö tekee säännöllisiä hengitysharjoituksia. Keuhkot alkavat olla paremmin valmistautuneet kohdun ulkopuoliseen elämään. Keskushermosto alkaa myös olla jo niin kehittynyt, että sikiö pystyy itse säätelemään ruumiinlämpöään.
Jokainen kuluva päivä parantaa mahdollisuuksia saada terve lapsi, vaikka synnytys käynnistyisi liian aikaisin. Sikiölle on kuitenkin parempi edelleen pysyä kohdussa, kunnes se kasvaa isommaksi. Sikiön kehosta on rasvaa 2 - 3 %. Pojilla kivekset laskeutuvat kivespusseihin.


NAINEN
29. raskausviikko
Seitsemänkuukautisjuhlat ovat ovella! Joissain kulttuureissa juhlitaan raskauden seitsemännellä kuukaudella uutta, kasvavaa elämää. Nyt onkin syytä juhlia, sillä lapsellasi on jo erittäin hyvät mahdollisuudet pärjätä myös kohtusi ulkopuolella. Jos lapsi syntyisi nyt, on sillä 90 % todennäköisyys selvitä hengissä! Voit siis tuntea olosi turvalliseksi ja nauttia hyvistä tuntemuksista.
Kaikki ei kuitenkaan ole yhtä juhlaa: närästys ja happamet röyhtäisyt voivat olla melko tuntuvia näihin aikoihin. Ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahappoja voi päästä ylös ruokatorveen. Pahimmillaan närästys tuntuu siltä kuin kurkku olisi tulessa. Hyvä neuvo on syödä hitaasti ja pureskella ruoka huolella. Syö pieniä annoksia kerralla ja vältä makuuasentoa tai kumartelua heti ruokailun jälkeen. Yritä selvittää, mitkä ruoat aiheuttavat enemmän epämukavuutta kuin muut. Lasi maitoa voi auttaa ja tarvittaessa närästykseen löytyy käsikauppalääkkeitä, joita voi käyttää raskausaikana.


Muutama kuva:Huh kun valtavalta näyttää, etenkin alimmassa kuvassa. 
Toki se siltä jo tuntuukin :D

_______________________________________________________________________
Torstai 15.11.2012 - rv 26+1
 mahakuvaa________________________________________________________________________
Maanantai 12.11.2012 - rv 25+5
neuvolakuulumiset

Tänään oli taas neuvola.

RR 133/68 
hb 131 (viimeksi 126)
pissa OK
sf-mitta 27cm (alakäyrältä yläkäyrältä hiukan yli)
syke +
liikkeet ++
paino -100g viime kerrasta, yht. +6,4kg lähtöön, ei paha!

Ihan hyvä fiilis jäi tältäkin käynniltä. Kaikki kunnossa ja kotiuduin verensokerimittarin kanssa. Kolmesti viikossa mittaillaan sitte paastoarvo, ja tunti aamupalan, lounaan sekä päivällisen jälkeen. Testasin siellä sitten mitata sen niin 1h lounaan jälkeen arvoksi tuli 6.1. Uskon, että jos ongelma on niin se on paastoarvon kanssa. Sen näkee. Jotenkin jännitän sitä reiän pistämistä, en tiedä miksi. Mutta ensin en onnistunut tekemään kunnon reikää vaikka tunsin, että se neula osui sormeen :D
Seuraava käynti 28+6 ja silloin tapaan myös lääkärin.
Parissa päivässä on alkanut tuntua eri tavalla ja enemmän liikkeitä ja potkuja, ihana pieni <3


________________________________________________________________________
Keskiviikko 07.11.2012 - rv 25+0
sokerirasitus ja 26. vko alkaa!

Tänään aamulla oli sokerirasitus. Menin sinne aika avoimin mielin. Olo oli vähän kiikun kaakun, mutta hyvä. Ensin otettiin paastoverikoe, jonka jälkeen nautin kylmän vadelmanmakuisen sokerilitkun. Aika nopeasti sain sen alas ja ajattelin, jo ettei se niin paha ollut. Menin odotusaulaan virkkuukoukkuni ääreen, kunnes 30min kuluttua, nousi kylmä hiki, päästä heitti lujaa ja oksetti. Menin luukulle sanomaan olostani ja pääsin loppuajaksi lepäämään. En oksentanut ja verikokeet saatiin otettua. Kotiin päästyäni oksensin rajusti. Sain kuitenkin syötyä ja iltaa kohden väsymystä ja pöhnäistä oloa lukuunottamatta olo parani.

lisäys: tänään sain arvot
paasto: 5.3
1h: 8.2
2h: 6.8
Terveyskirjaston antamat raja-arvot on paasto 5.3 1h 10 ja 2h 8.6
Käypä hoidon suosituksen mukaan mulle pamahtais paaston perusteella diagnoosi, mutten tiedä millaset käytännöt täällä Porissa on. Turussa saisin mittarin kouraan ja ruokavalio + liikunta rukkauksen.


Kaksplussan viikokirjeen mukaan, nyt 26. raskausviikolla "Vauvasi on yhtä pitkä kun EU-mitoissa oleva kurkku!" :D

Sikiön paino: 800 g
Sikiön pituus päästä peppun (CRL): 22 cm
Koko pituus: 30 cm

Muljahdus! Vauva harjoittelee kuperkeikkoja ja konttausliikkeitä, heittäytyy taaksepäin, istuu, polkee ja potkii.
Liikkeet kertovat siitä, että kaikki on hyvin.
Lapsi
On ihmeellistä, mutta myös helpottavaa tietää, että lapsella olisi melko hyvät mahdollisuudet selviytyä, jos hän 
syntyisi nyt.
Lapsen aivot kasvavat, ja niihin ilmestyy aivoille ominaisia uurteita ja painanteita. Myös lapsen hiukset kasvavat.
Hän näyttää jo sopusuhtaiselta pieneltä vauvalta. Lapsella on jo erillisiä nukkumisjaksoja ja valveillaolon 
jaksoja. 
Ehkä olet jo tunnistanut nämä jaksot. Lapsella on vielä tilaa liikkua, ja hän käyttääkin olemassa olevaa tilaa 
hyväkseen. Lapsi reagoi jo valoon, ja hän voi jopa pitää käsiään silmiensä edessä, valon osuessa niihin.

Sinä
Lapsi pystyy nyt tuntemaan asiat, jotka sinäkin tunnet. Kehosi tuottaa stressihormoneja jos olet masentunut, 
stressaantunut tai väsynyt, ja lapsi reagoi näihin. Pelontunne saa kehosi tuottamaan adrenaliinia, joten lapsi
reagoi myös veresi adrenaliinipitoisuuteen.Lapsi reagoi luonnollisesti myös onnen ja tyytyväisyyden tunteisiisi.
Tällöin kehosi tuottaa mielihyvähormoneja eli endorfiineja, jotka virtaavat napanuoran kautta suoraan lapseesi.
________________________________________________________________________
Keskiviikko 31.10.2012 - rv 24+0

Kasvu- ja liitoskipuja, kohtuu kipeitä supistuksia, vauvan möyrintää, närästystä, ruokahaluttomuutta, jatkuva jano, mutta nyt jo pahin väsymys väistymässä! Jaksaa touhuta, tosin nyt alkaa maha olla tiellä. Eipä sitä tuonne lattialle könytä niin vaan saati nousta ylös. :D
Parin viikon sisään pitäis tulla äitiyspakkaus. ( Kirje asiasta tais tulla viime viikon alussa jo)

muoks. klo 15.11 postin pakettikortti: Äitiyspakkaus noudettavissa :)


25. viikko
Sikiön paino: 650 g 

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 21 cm 

Koko pituus: 29 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 22 viikkoa vanha. Se alkaa täyttää kohdun ja tunnet sen liikkeet entistä selvemmin. Tasapainoelin on paikoillaan korvassa ja korvien rakenteiden kovettuminen jatkuu. Sikiö säilyttää tasapainonsa paremmin kuin aikaisemmin.
Päinvastoin kuin monet luulevat, kohdussa ei ole hiljaista. Sikiö voi kuulla hengityksesi, kohtusi takana kulkevan päävaltimon sykkeen, puheesi ja ruoansulatuksen ääniä. Emme tiedä, kuinka monia näistä äänistä sikiö vielä ymmärtää. Sikiöhän on myös lapsiveden ympäröimä ja lapsivettä on myös sen korvakäytävissä.
Hengitysjärjestelmä kehittyy, mutta keuhkoista ei vielä siirry happea vereen eikä veren hiilidioksidia keuhkoihin. Happi ja hiilidioksidi kulkevat istukan kautta.

NAINEN
25. raskausviikko
Vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin, kun olet raskaana. Hyvä ryhti voi vähentää selkävaivoja. Valitettavasti vain monet odottavat äidit vaistomaisesti nojautuvat taaksepäin tasatakseen vatsan painoa. Siitä aiheutuu jatkuvaa rasitusta selkälihaksille, jolloin selkä voi kipeytyä. Lisäksi raskaushormonit saavat nivelsiteet venymään ja löystymään, erityisesti ristiselässä. Tämä tekee ne alttiiksi rasitukselle. Ehkä tarvitset ammattilaisen neuvoja fysioterapeutilta? Jos vältyt enemmiltä vaivoilta, sinulla on parempi lähtökohta voida paremmin odotusaikana ja pitää mielialasi korkealla.
Selkävaivoja voidaan ehkäistä ja vähentää pienin konstein. Voisi olla hyvä ottaa tavaksi käydä pienellä kävelyllä joka ilta (mieluiten ei asfaltilla). Huolehdi myös ryhdistäsi ja ole tarkkana, millaisissa asennoissa työskentelet.
Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on 20 - 22 cm.________________________________________________________________________
Keskiviikko 24.10.2012 - rv 23+0
24 viikko alkaa!

Kovasti herkillä ollaan. Itku tulee mistä vaan, vaikka on aiheitakin tässä ollut kun surullisia uutisia kuullut. :( Muuten olot olleet nyt ihan hyvät. Edelleen huimaa ja välillä heikottaa sekä väsymys on ihan huipussaan.
Vauvan kanssa olen leikkinyt, heilutellut bolaa mahan päällä ja saanut potkuja vastaukseksi. Selvästi vilkkainta on iltaisin, etenkin sänkyyn ja nukkumaan mennessä. Toki päivä päivältä tuntuu enemmän myös pitkin päivää. Yöllä jos herään niin vauski pitää hereillä hetken, aamulla taas on pidempään rauhallista.ps. Ensimmäinen hikka bongattu! :D
________________________________________________________________________
Keskiviikko 17.10.2012 - rv 22+0
Neuvolakuulumiset!

RR 137/87 (juttelin samalla niin ei lähtenyt tarkistaan vaan totes että on ok)
hb 126 (viim. 136, ennen raskautta 145, ei vielä tarvetta lisäraudalle tädin mukaan..)
pissa OK
sf-mitta 16 (nätisti alakäyrälle sijoittui)
syke +
liikkeet ++

Oli mukava käydä pitkästä aikaa juttelemassa. Sain lähetteen sokerirasitukseen ja ajankin jo varasin seuraavaa neuvolakäyntiä edeltävälle viikolle. Huimaus saattaa siis johtua raskausdiabeteksesta tai olla ihan vaan raskaudesta johtuvaa. Kovin ärsyttävää vaan kun heittää vaikka makais paikallaan.
Kela-laput saatiin mukaan ja netissä tein jo hakemuksetkin. Äitiysloma alkais sitten 16.01.2013! 
Saatiin myös Perhevalmennusohjelma. Tiedossa on äidille oma tilaisuus Äidin hyvinvointi loppuraskaudessa ja synnytyksen jälkeen, tilaisuus lasta odottaville vanhemmille (äiti&isä), synnytysvalmennus (äiti&isä), lapsiperheen arkea käsittelevä tilaisuus sekä vielä odottavien isien ilta. Itse ilmottauduin jo tuohon äitien tilaisuuteen ja yhdessä ois tarkotus mennä ainakin tuonne synnytysvalmennukseen. A ei vielä osannut sanoa meniskö tuonne isien iltaan. :)

Eli täällä muuten voitu ihan hyvin, toi huimaus vaan ärsyttää.

lisätty 22+0 mahakuva 

________________________________________________________________________
Maanantai 15.10.2012 - rv 21+5
Rakenneultra! 

Vatsassa kaikki hyvin!
Siellä pieni köllötteli mykkyrässä, peppu alhaalla, mahtuen vielä kokonaan kuvaan.
Rakenteet kunnossa ja vastaa viikkoja hyvin.
Kovasti maiskutteli suulla ja heilutteli käsiä sekä jalkoja.


Ei jää kyllä epäselväksi, että poikalupaus meille annettiin.
Se siitä tyttöolosta, mutta ei mua harmita. Tuli ajatus heti, että näin sen pitikin olla. Ja oonhan mä tässä lähiaikoina ihastellut sinisiä ja turkooseja juttuja!
Hassua! Ihana pieni. 


Loppuun vielä vertailukuvaa.. 14+3 otettu 25. elokuuta ja 21+3 nyt lauantaina, 13. päivä.

________________________________________________________________________
Keskiviikko 10.10.2012 - rv 21+0
5 päivää rakenneultraan!

Taas viikko vierähtänyt, paljon on mahtunut sekaan. Onneksi nyt painostavin suru helpottaa, vaikka ikävä on ja itku iskee välillä. Kylli-Kalevi potkuttelee päivittäin enemmän. Olot olleet suht hyvät, nyt vaan väsyttää kovin ja saapa nähdä näkyykö se hemoglobiinissa viikon päästä kun on neuvola. Normaali hB 140-145 viimeksi elokuussa oli 136 eikä kyllä näin paljoa väsyttänyt. 

yläosassa näkyy pieni möykky, vissiin pää
kun potkutteli ennen kuvan ottoa rakkoa :D
Sikiön paino: 400 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 17,5 cm
Koko pituus: 26 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 19 viikkoa vanha. Se on erittäin aktiivinen ja sillä on yhä paljon tilaa kohdussa. Tunnet todennäköisesti suuren osan liikkeistä muttet kaikkia. Nyt kun sikiö jo nukkuukin, päivärutiinisi alkaa pyöriä tämän aikataulun ympärillä. Sekä sikiöllä että pienillä lapsilla on taipumus haluta itse päättää vuorokausirytmistään. Huomaat, että sikiö onkin aktiivinen, kun sinä haluaisit käydä nukkumaan.
Vaikka sikiö on kasvanut paljon, on se kovin laiha ja hento, koska sen rasvakerros ei ole vielä kovin paksu. Sikiö jatkaa hengitysharjoitusten tekemistä; se vetää lapsivettä keuhkoihinsa ja ”hengittää” sen sitten ulos. Koska se on täysin lapsiveden ympäröimä, ovat liikkeet sulavampia kuin syntymän jälkeen. Silloin painovoima tekee osan liikkeistä mahdottomiksi koska lihakset eivät ole tarpeeksi vahvoja. Kohdussa sen sijaan lapsi voi telmiä rauhassa tekemällä kuperkeikkoja, nyrkkeillä ja potkia kovia potkuja!

NAINEN22. raskausviikko
Haluavatko kaikki koskea vatsaasi? Arvuutella sukupuolta? Joskus tuntuu, että odottavan äidin iso vatsa kuuluisi ihan kaikille! Huomion keskipisteenä oleminen voi olla mukavaa, mutta tunkeilu ei ole hauskaa. Kerro mikä on sallittua, mikä ei.
Joillekin odottaville äideille tulee turvotusta jalkoihin ja jalkateriin. Jotkut myös heräävät aamuisin turvonnein ja voimattomin sormin. Verenkierron tehostaminen voi auttaa näihin ongelmiin. Pyöritä nilkkoja tekemällä pieniä ympyröitä, ensin myötäpäivään ja sitten vastakkaiseen suuntaan. Hyödynnä jokainen tilaisuus istua tai maata jalat hieman koholla. Älä käytä kiristäviä vaatteita. Purista yhteen ja avaa käsiä muutaman kerran ja huomaat sen auttavan.
Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on 16 - 18 cm.


________________________________________________________________________
Keskiviikko 03.10.2012 - rv 20+0
puolet jäljellä! 

Puoliväli saavutettu! Ei mulla juuri muuta :D Tuntuu, että alkaa tasaantua (tai sitten tänään on vaan hyvä päivä?). Ainut vaiva tässä ollut liitosten kipuilu ja päänsärky. Jossain lehdessä luki, että kakskyt jotain viikoilla väsymys hellittänyt. No ei kyllä toivoa! Tuntuu, että alkaa kääntyä taas siihen mitä oli kesällä kun saatoin noin vain nukahtaa sohvalle telkkarin ja Eikan pitäessä normaalia meteliä :D
Haettiin tänään vauvalle kaukalo. Crago Logico S jalustalla ja värinä ruskea + vihreä. :)

20+0 pallo <3

Sikiön paino: 325 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 16 cm
Koko pituus: 25 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 18 viikkoa vanha. Vaikka tähänkin asti sikiön aktiviteettitaso ja liikehdintä on vaihdellut runsaasti, vasta nyt sillä on myös univaiheita, mutta ei vielä tiettyä unikaavaa. Se nukkuu eniten kun sinä olet liikkeellä ja herää kun sinä asetut aloillesi. Jotkut sikiöt löytävät nopeasti suosikkinukkumisasennon.
Hienonhienot untuvakarvat peittävät nyt koko pään, kulmakarvat alkavat muotoutua. Tytöillä kohtu kehittyy valmiiksi tällä viikolla ja emätin muodostuu. Ruskeaa rasvaa, joka auttaa lasta säilyttämään lämmön syntymän jälkeen, kehittyy nyt ihon alle kaulassa, rintakehässä ja nivusissa.  
VoIdemainen vahakerros, jota kutsutaan kinaksi, alkaa, peittää ihoa. Tämä sisältää kuolleita ihosoluja, lanugosoluja ja öljyä rauhasista. Se suojaa sikiötä mm. infektioilta. Kinaa voi olla vielä jonkin verran iholla synnytyksessä. Se tekee lapsen liukkaaksi, jolloin se voi helpommin kulkeutua synnytyskanavan läpi. Vastasyntyneillä on kinan jäänteitä ihopoimuissa.

NAINEN21. raskausviikko
Nyt olet puolimatkassa! Eikö olekin ihanaa tietää, että pieni lapsi sisälläsi tulee koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi? Jotkut tuntevat ensimmäiset potkut tällä viikolla, joidenkin täytyy odottaa vielä viikko tai pari.
Mutta pian pieni poikasi tai tyttösi alkaa antaa päivittäin viestejä viihtyvyydestään potkuin ja liikkein. Onko olosi lämpimämpi kuin tavallisesti ja hikoiletko enemmän? Se johtuu siitä, että kilpirauhasestasi tulee aktiivisempi: lepoaineenvaihduntasi on 20 prosenttia vilkkaampi kuin tavallisesti. Yöhikoilu auttaa jäähdyttämisessäsamalla kun jäteaineita poistuu. Muistathan juoda riittävästi!
________________________________________________________________________
Maanantai 01.10.2012 - rv 19+5
tasan 2 viikkoa rakenneultraan 

Vatsassa voidaan hyvin. Edelleen odottelen vahvempia potkuja, mutta ihana on noita pieniä hätkähtää, kun yhtäkkiä muljahtaa. Olot oikein hyvät. Ei suuremmin valittamista! Vatsa kasvaa ja pian päästään kurkkaamaan pientä 


Pian paukkuu puoliväli rikki! 

________________________________________________________________________
Keskiviikko 26.09.2012 - rv 19+0
rv 20 alkaa!


Vointi on ollut ihan hyvä. Väsymys vaivaa edelleen, mutta pahoinvointi ei oo juurikaan kiusannut. Liitoskipuja sen sijaan tuntuu, toisinaan enemmän toisinaan vähemmän. Ankkakävelykin jo kovasti tuttua ja maanantaina kävellessäni kaupasta kotiin kauppatavaroiden kanssa, jouduin mummon ohittamaksi! Mielialan vaihtelutkin arkipäivää edelleen. Suunnaton ärsytys saattaa tulla syyttä tai syystä joka saa hirveät mittasuhteet. Liikkeitä tuntuu voimakkaammin, mutta vielä aika harvassa. 
2 viikkoa 5päivää ultraan! Voihan odottelu, jännittääkin! <3 Saa nähä selviääkö se sukupuoliasiakin, Kyllikki vai Kalevi. Voimakas tyttöolo ollut alusta asti. Ja tää raskauden kulkukin saanut mut aika varmaksi asiasta! Eikasta mun tuntemus oli oikeassa, saa nähä miten nyt :D

Ihan käsittämätöntä. Helmikuussa meitä on neljä. Kaksi lasta. 

***
Vauvasi on nyt banaanin pituinen!


Sikiön paino: 250g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 15cm
Koko pituus: 21,5cm

20. raskausviikko

SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 17 viikkoa vanha. Sen ihon alle alkaa vähitellen kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen. Untuvakarvoitus peittää nyt lähes koko kehon.
Tytöillä kehittyy munasoluja – miljoonia! Vastakohtana pojille, tyttöjen kaikki munasolut kehittyvät ennen syntymää. Syntymän aikana munasolujen lukumäärä laskee dramaattisesti. Pojilla kehittyvät vatsaontelossa kivekset (sama koskee tyttöjen munasarjoja), mutta ne laskeutuvat kivespussiin vasta lähempänä syntymää. 
NAINEN
20. raskausviikko
Kuvittele, miltä tuntuisi, jos joku kanniskelisi sinua ympäriinsä koko päivän? Sinä kannat lastasi koko ajan mukanasi ja lapsi rekisteröi kaikki liikkeesi. Ei siis ihme, että vastasyntynytkin haluaa, että sitä kannetaan paikasta toiseen. Kun lapsi on vatsassasi, se usein nukahtaa kun olet liikkeellä ja herää kun pysähdyt. Saman huomaat, kun kannat vastasyntynyttä lasta. Oletko muuten ajatellut millaiset liikkeet ovat sinulle tyypillisiä? Ajattele mitä kaikkea lapsi oppii maailmasta sinun liikkeittesi kautta: tuntuu varmasti aika lailla erilaiselta jos tanssit valssia kuin jos hypit ja pompit.

On tärkeää olla fyysisesti aktiivinen myös raskauden aikana. Säännöllinen liikunta piristää sekä fyysisesti että psyykkisesti. Muista kuitenkin välttää liian suuria rasituksia. Kun pidät itsesi fyysisesti hyvässä kunnossa raskausaikana, pysyt vahvana, notkeana ja kestävänä: silloin jaksat paremmin myös odotusajan ja synnytyksen ylimääräiset rasitukset.


________________________________________________________________________
Keskiviikko 19.09.2012 - rv 18+0
rv 19 alkaa!

VAUVASI ON NYT PIHVITOMAATIN KOKOINEN!

Sikiön paino: 220 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 13,5 cm 

Koko pituus: 18 cm 

Lapsi 

Nyt lapsen suolistoon kerääntyy jäteaineita kuten kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä. Näitä jäteaineita kutsutaan nimellä ”mekonium”, ja tästä muodostuu syntyneen lapsen ensimmäinen uloste (lapsenpihka). Lapsen kuulo alkaa kehittyä 15 - 20 raskausviikon välillä. Nyt lapsi pystyy kuulemaan sydämenlyöntisi, verenkiertosi, aivastuksesi tai nauramisesi. Lapsi oppii hyvin aikaisin tunnistamaan äänesi. Pikkuhiljaa kehittyvät myös hermosolut, jotka liittyvät makuun, kosketukseen, hajuun ja kuuloon. Lapsen ihoa peittää rasvakerros, joka suojaa herkkää ihoa lapsivedeltä. Tätä rasvaa kutsutaan lapsenkinaksi. 


Äiti 

Nyt saatat nähdä muutoksia ihossasi. Vatsasi iho venyy kohdun kasvaessa. Ihonalaiseen kerrokseen saattaa syntyä repeämiä, joita kutsutaan raskausarviksi. Alussa nämä raskausarvet ovat punaisia, mutta synnytyksen jälkeen ne yleensä vaalenevat. Raskausarpia voi myös ilmaantua rintoihin sekä pakaroihin, jotka myös kasvavat raskauden myötä. Myös pigmenttiläiskät ovat yleisiä, etenkin kasvoissa, olkapäissä ja käsivarsissa. Yleensä pigmenttiläiskät häviävät synnytyksen jälkeen. Auringossa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä jos ihosi palaa, pigmenttiläiskät saattavat jäädä pysyviksi.

***
Edellisiltana tunsin yhden potkun kädelle! Tässä joka päivä muutamasti koittanut rauhoittua tunnustelemaan liikkeitä ja luomaan yhteyttä vauvaan. Alkaa tuntua todemmalta taas, että ihan oikeasti vauva on tulossa!
Aamulla herätessä oli vissiin maha taas päässyt liian tyhjäksi, kun ennen aamupalaa löysin itseni vessasta halaamasta pönttöä. Enää ei ole paha olo. Tää väsymys on ehkä suurin ja vaikuttavin vaiva tällä hetkellä.

Kaksi viikkoa puoli väliin!
________________________________________________________________________
Sunnuntai 16.09.2012 - rv 17+4

Keskiviikosta on Kyllikillä (jostain tuli ja aloin kutsua mahavuokralaista Kyllikiksi) ollut iltajumppaa! Etenkin kyljellään loikoillessa potkii jompaan kumpaan kylkeen. Tänään synttäreillä kahvin ja tarjottavien jälkeen sohvalla jutustellessa tuntui muutama oikein vahva potku. Nyt niitä oikein odottaa, päivittäin. En kuitenkaan ole huolestunut, jos niitä ei kuulu, kun sitte yllärinä jossain kohtaa hätkähtää taas potkusta. Eipä aikaakaan kun varpaat tunkeutuu kylkiluihin ja meno on kovempi! :)

Kohta taas alkaa seuraava viikko ja puoli väli alkaa olla käsillä. :)

________________________________________________________________________
Keskiviikko 12.09.2012 - rv 17+0
rv 18 alkaa!

VAUVASI ON NYT PAPRIKAN KOKOINEN!  

Sikiön paino: 180 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 12 cm 
Koko pituus: 17 cm 

Lapsi 
Lapsi jatkaa kasvuaan ja kehittymistään, mutta vähän hitaammalla vauhdilla. Lapsen lihakset kasvoissa ovat jo kehittyneet, ja lapsi voi siristää silmiään ja tehdä muita ilmeitä. 
Nyt silmissä voi jo erottaa merkkejä silmäripsistä. Lapsen silmien verkkokalvot reagoivat jo valoon, vaikka silmäluomet pysyvät kiinni. Kehon peittävässä karvoituksessa ei ole pigmenttiä, joten karvoitus on täysin vaalea. 
Luut jatkavat kehittymistä, ja vastasyntyneellä vauvalla on 300 luuta. Jotkut näistä luista kasvavat vanhetessa yhteen: aikuisilla on noin 206 luuta. 

Äiti 
Nyt on aika valmistautua toiseen yleiseen ultraäänitutkimukseen, joka tehdään viikoilla 18 -20. Nyt lapsi näkyy jo kunnolla, ja monelle äidille ja isälle tulee tunne, että vauva on oikeasti tulossa. Monet isät kertovat, että tämä tuntuu ensimmäiseltä kohtaamiselta lapsensa kanssa. Tätä ultraäänitutkimusta kutsutaan yleisesti rakenneultraksi, ja siinä vatsapeitteiden päältä tutkitaan mm. lapsen kasvua, keskushermostoa, ruoansulatus- ja virtsaelimiä, luustoa ja sydäntä. Siinä määritetään myös lapsiveden määrä sekä istukan sijainti.

***


Näin yöllä unta, että meille synty mustatukkainen tyttö, joka painoi lähes viisi kiloa! Ponnistaminen ei tässäkään unessa sattunut, mutta tällä kertaa olin sairaalassa, ensimmäisessä unessa kun en ehtinyt lähteä kun vauva jo plumpsahti ulos :D

Ja tekstin viikot ei tossa rakenneultrassa pidä paikkansa. Mulle se tehdään rv 21+5, eli täällä haarukka on ainakin 18-22. Kauhean pitkä aika odottaa sitä, vähän päälle kuukausi vielä ja taidan olla vaukkarin ketjussa häntäpäässä (vaikka muilla on LA myöhemmin kun mulla) muissa kaupungeissa ne kun ajoitetaan tuohon rv20 kieppeille.


________________________________________________________________________
Tiistai 11.09.2012 - rv 16+6
Huomenna 17+0 ja alkaa 18. viikko! Puoliväli lähestyy!

Kun olot muutoin helpottaa, niin iskee flunssa. Nenäliinoja kuluu niin, että metsänsuojelijoita hirvittäis! Kuitenkin jaksanut ihan ok touhuta täällä. Purettiin Eikan kanssa pari säkkiä vielä ja järjestin takit/ulkovaatteet eteisen naulakkoon henkareihin. (Viitteitä enregisestä keskiraskaudesta?)
Eilen ja tänään on liikkeitä tuntunut enemmän ja voimakkaammin. Jopa ruokaa tehdessä tyypin muksaisut tuntui, kun tähän asti on tuntunut makuulla hentoisesti. Saa nähdä koska alkaa tuntua kädelle, niin A:kin saisi tuntea pienen liikkeet! 

maha Eikasta  rv 30+6
Jännä huomata, miten erilaista kehon muutos on tässä raskaudessa verrattuna ensimmäiseen. Käytin omia vaatteita loppuun asti, jossain kohdassa piti vaihtaa isompiin keittiövaatteisiin sekä ostaa kokoa isommat farkut. Maha kasvoi eteen, somasti ja pyöreästi, rinnat tietty kasvoi. Tuntuu, että nyt jo on maha sellainen, kun Eikasta alkoi olla vasta lähellä 30. viikkoa. Tuntuu myös levinneen sivulle päin, VAIKKA mulla on housut kokoa pienemmät kun ennen raskautta, tai sen alussa. Kaikki on olevinaan kovin tuttua, mutta ilmaantuneet vain paljon aikasemmin tai voimakkaammin kuin ensimmäisessä. Erilaista ensimmäiseen raskauteen verrattuna on myös se, että nyt hiukset rasvoittuu, hiuksia saa pestä joka tai joka toinen päivä, on tullut finnejä sekä tää järjetön väsymys! Eikasta hiukset oli terveet ja normaali pesuväli riitti, iho oli normaalin hyväkuntoinen ja jaksoin käydä koulua loppuun saakka, kävelin ja pyöräilin kouluun.
Onhan tää kaikin tavoin muutenkin erilaista! 
Mulla on tuo ihana Eikka eikä mun tarvitse olla yksin, saan nauttia raskaudesta ja raskaana olosta täysillä (toivottavasti ei tarvii enää ainakaan yrjötä!). :lipsrsealed:

<3
________________________________________________________________________
Torstai 06.09.2012 - rv 16+1

Ei mulla muuta kun, että rakenneultraan tuli aika äippäpolilta ja beibin näkis seuraavaks sitte 15.10:give_heart: 
________________________________________________________________________
Keskiviikko 05.09.2012 - rv 16+0


Nyt on takana yhdeksän päivää pahoinvoimattomuutta! Lauantaina matkustamisen jälkeen oksensin, mutta muuten olen voinut mainiosti. Ehkäpä se oli sitten siinä, se 15 viikon pahoinvointi! Eilen vaivasi pitkästä aikaa tosi paha migreeni, ei auttanut normaalit kipulääkkeet. Teratologisesta palvelusta sain luvan ottaa migreenilääkkeen, mutta jos viikoittain alkaa tulla sellasia, ettei normaalit lääkkeet auta, niin pitää lääkärin kanssa keskustella estolääkityksestä.
Satunnaisia liikkeitä on tuntunut, ei malttaisi oottaa kunnon monotuksia <3

Sinä


Nyt useimmat odottavat jo merkkejä lapsen liikkeistä. Jos olet synnyttänyt aikaisemmin, saatat tuntea ensimmäisiä liikkeitä nyt. Jos tämä on ensimmäinen lapsesi, älä huolestu jos et vielä tunne mitään. Voi mennä vielä muutama viikko, ennen kuin tunnet liikkeet. Monet äidit kertovat tuntevansa liikkeet parhaiten iltaisin nukkumaan käydessä. Silloin vartalo rentoutuu ja on aikaa tunnustella ja tutkia.Sydämesi pumppaa enemmän verta kuin normaalisti, jopa 20 prosenttia enemmän. Tämä voi aiheuttaa täysin vaarattomia sydämentykytyksiä. Limakalvotkin reagoivat lisääntyneeseen verimäärään. Sinulla saattaa olla enemmän emätinvuotoa, ja nenäkin saattaa olla tukossa.Monet naiset kokevat kipua nivusissa näihin aikoihin. Kipu voi olla voimakasta ja yllättävää, mutta yleensä ei tarvitse huolestua. Kipu voi olla lähtöisin kohdun lantioon kiinnittävistä jänteistä, jotka venyvät, kun kohtusi kasvaa. Joskus kivut voivat yltyä niin koviksi, että käynti lääkärillä tulee tarpeeseen.
LapsiNyt lapsi osaa haukotella. Lapsi on laiha, iho on läpinäkyvä eikä ihon alla ole vielä rasvaa. Iholle on muodostunut ohut karva (lanugo) joka peittää lapsen kehon syntymään saakka. Lapsen vartalo kasvaa nopeasti, ja luusto vahvistuu. Lapsi painaa tästä viikosta lähtien enemmän kuin istukka. Lapsen lihaksetkin vahvistuvat, ja voit tuntea paljonkin liikkeitä nyt, varsinkin jos kyseessä on toinen tai useampi lapsesi.Lapsi pystyy nyt reagoimaan ympäristöön ja ääniin, ja nämä reaktiot tunnet liikkeinä ja potkuina. Monet äidit eivät kuitenkaan vielä tunne lapsen liikkeitä. Nyt pystyy jo melko varmasti näkemään ultraäänen avulla onko lapsi poika vai tyttö.

Vauvasi on nyt nauriksen kokoinen!

Sikiön paino: 135 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 11,5 cm
Koko pituus: 16 cm


ps. tulihan se yrjö kuitenkin.. hitto. onneks ei mitenkää erikoisen pahaolo kuitenkaan.

________________________________________________________________________
Keskiviikko 29.08.2012 - rv 15+0
25 viikkoa jäljellä!

Toinen (ensimmäinen Porissa) neuvolakäynti takana! Täti olikin sitten meidän täti, eikä mikään sijainen :D Täti oli mukava ja käynnistä jäi positiivinen olo. Alkuun käytiin läpi noita tietoja ja historiaa vähän. Sitten noita mittauksia, verenpaine ok, Hb 136 eli ok, pissa puhdas, sydänäänet kuunneltiin -150bpm, painoa oli tullut lisää lähtöpainoon +3,8kg. Saarnaa en onneksi saanut, mutta itseä harmitti. Uskon kuitenkin, että kun tästä energistyn niin painokin pysyy kurissa kun pystyy enemmän liikkumaan ja syyskuussa alkaa se mammajoogakin. Sokerirasitus on joskus viikoilla 26-28 ja rakenneultraan pisti lähetteen menemään niin aika tulee sitten kirjeenä kotiin. Kuulemma nykyään ajoittunut siihen vkon 22 tienoille. Verikokeelle joudun paristi myöhemmin raskaudessa ton mun veriryhmän Rh- takia.
Otti ihan mukavasti A:nkin huomioon. :) Eikka leikki nätisti ja tietty uteliaana yksilönä oli kiinnostunut laatikoista ja muista jutuista eikä kiukutellut yhtään. Äitin muru 
Meille on myös tulossa farmari volvo. :grin:
17.10. seuraava käynti.

ps. Tänään kolmas päivä ilman yrjöä! 
________________________________________________________________________
Lauantai 25.08.2012 - rv 14+3
eritevaroitus!:ph34r:

14+3
parempi kuva ku ed.
Jos tällä tavalla jatkuu, niin tästä tulee oksennus/eritepäiväkirja odotuspäiväkirjan sijaan.
Aamupalan sain pysymään sisällä (tyhjennettyäni tyhjää mahaa), sen aikaa kun järkkäsin Eikan säästettävät äp-laatikkoon ja murulle jo hommatut vaatteet järjestin laatikkoon. Ei olis kannattanu. börgh.
Mutta ainakin sain tuon homman tehtyä. Vielä muutama vaatekappale kun vois kuvata myyntiä varten. Koon 92 vaatteet saa jo heivata kokonaan. :girl_sigh: 

________________________________________________________________________
Perjantai 24.08.2012 - rv 14+2

Tänään ollut mielettömän järkkypäivä. Pahin taas aikoihin. Aamusta asti ollut paha olo. Oksennuksiltakaan en ole välttynyt. Tiettykään, mitään hedelmää täällä ei ole, josta voisin kuvitella olevan vähän apua. Loppuu vaan syötävät multa, jos tätä tahtia alkaa puskea takasin päin! Jäävettä lipitän. Näkkäriä en kykene enää syömään, kun aamulla se tuli ylös.
Hormoni puuskissa tuli sanottua A:lle tosi rumasti, enkä tietenkään sitä tarkoittanut. Pyysin anteeksi ja asia sovittu, tuntuu vaan itsestä vielä pahalle.
Ei siis huippupäivä millään tasolla. Kaikenmaailman liitos/löystymiskipuja lantion seudulla.

Valivalivali. Kyllä tää tästä! PAKKO! Viimestään helmikuussa tää palkitaan :grin:

________________________________________________________________________
Keskiviikko 22.08.2012 - rv 14+0
15. viikko alkaa 


rv 14+0
Tää on nyt tämmönen viikko-vaihtuu-päivitys. Oloissa ei kauheesti kehumista, migreeni vaivannut ja pönttöäkin on tullut halailtua. Mä vähän arvelin aikoja sitten, että saan varmaa oksentaa koko syksyn. Mutta pahemminkin vois olla, en sentään ole joutunut tiputukseen ja suurin osa syömisistä pysyy sisällä. *kopkopkop* Koputan puuta, etten manaa itselleni moista!

Maanantaina tuntui hentosten tuntemusten sijaan muutaman tökkäsyn sarja vasemmalla puolella. Dopplerilla vielä varmistelin niin siellähän se beibi melskas vahvan sykkeen kera :D 
Tämän viikon alussa sikiö on 12 viikkoa vanha. Pää on edelleen iso suhteessa vartaloon mutta se pysyy jo pystyssä kaulan ja niskan avulla. Hiuspyörteet sikiön päässä alkavat juuri ja juuri erottua. Keuhkot kehittyvät edelleen, ja sikiö alkaa hengittää pieniä määriä lapsivettä. Tämä on erittäin tärkeää, jotta keuhkot kehittyisivät oikein. Sikiö alkaa tuottaa sylkeä. Se myös nielee lapsivettä, ja imemistaito on parempi. Imemiseen tarvittavat lihakset kasvavat poskissa. Niiden kasvaessa kasvot saavat yhä vauvamaisemmat piirteet pulleine poskineen.
Lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti. Sydän pumppaa 28 litraa verta joka päivä. Se saattaa kuulostaa melkoisen suurelta määrältä, mutta vastasyntyneen lapsen sydän pumppaa kokonaiset 350 litraa vuorokaudessa! Kädet ovat melkein saavuttaneet lopulliset paikkansa, mutta jalat ovat edelleen suhteellisen lyhyet. Liikkeet tulevat pehmeämmiksi ja kontrolloidummiksi. Jotkut tuntevat jo nämä höyhenenkevyet liikkeet, mutta useimmat eivät tule tuntemaan niitä vielä muutamaan viikkoon. vau.fi


________________________________________________________________________
Sunnuntai 19.08.2012 - rv 13+4

Onkin vierähtänyt tovi, kun en oikein ole osannut hiljentyä kirjoittamaan. Jotenkin irti itsestään ja tietynlainen epäsosiaalisuus tai omaan itseen käpertyminen on päällä. Viikon verran ollut suht hyvä olo. Muutamana päivänä oksettanut ja parina päivänä aamupala on tyhjentynyt pönttöön. Ainut mikä ehkä eniten painaa on väsymys ja se, ettei millään tahdo saada unta!
Kohtu on kasvanut ja alavatsalla tuntuu kovempi kumpu joka päättyy juuri navan alle. 
Satunnaisesti tuntuu myös pieniä tökkäisyjä, useimmiten silloin kun makoilen rauhassa. ♥ 

________________________________________________________________________
Torstai 09.08.2012 - rv 12+1

Nyt on seuraava neuvolakäyntikin tiedossa! Rv 15  keskiviikkona 29.8. Täti kenen kanssa juttelin, oli mukavan kuuloinen. Varasi ajan meidän alueen tädin sijaiselle, toivottavasti sekä sijainen että virallinen täti ovat myös mukavia! Jännittävää. :)
Uskaltaisko taas sanoa, että eilen ja tänään tähän asti jo ollut parempi olo?

________________________________________________________________________
Keskiviikko 08.08.2012 - rv 12+0
13. viikko alkaa! 


rv 12+0
Tänään tuntuu olevan hyvä päivä, vaikka paha olo vaivaa, edelleen. Eilenkin mieli oli suht valoisa, vaikka aamulla päivällä joutuikin halailemaan pönttöä. Josko tää enteilis sitä, että alkaa valoisampi aika lähestyä? :) Olen jo suunnitellut vähän liikuntajuttuja. Yhdessä ryhmässä oli juttua äitiysjoogasta ja liikunnasta raskauden aikana muutenkin. Mähän keväällä joogasin säännöllisesti ja pidin siitä, niin ois kyllä kiva kokeilla tuota odottaville ja synnytyksestä toipuville tarkoitettua. Porissa järjestetään 6 kerran kurssi eikä hintakaan ole paha. Lenkkeilyn vastapainoksi suunnittelin uintia. Olen yläastella harrastanut uintia ja koen sen omaksi lajikseni, vaikka teini-iän myrskyissä harrastus sitten jäikin. Uinti on tehokasta, mutta kuitenkin hellävarainen nivelille. Uskon myös veden rauhoittavaan sekä rentouttavaan voimaan.

Jotenkin "olen täynnä rakkautta" -olo, viikonlopun ärsytyksen vastapainoksi! :lipsrsealed:


"Tämän viikon alussa sikiö on 10 viikon ikäinen. Suurin osa keskenmenoista tapahtuu raskauden alussa, jolloin raskaus keskeytyy usein koska elintärkeiden elinten kehitys ei ole syystä tai toisesta edennyt normaalisti. Kahdentoista raskausviikon jälkeen monet tärkeimmistä sisäelimistä ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi myös keskenmenon riski pienenee selvästi.
Sikiö alkaa nyt näyttää yhä enemmän pieneltä lapselta, vaikka se onkin vasta muutamia senttejä pitkä. Kasvoihin ovat kehittyneet silmät, nenä ja suu. Kurkku ja äänihuulet alkavat muodostua.
Maksa alkaa erittää sappea, joka varastoituu sappirakkoon. Kilpirauhanen on kehittynyt ja haima alkaa tuottaa insuliinia. Lapsen sukupuolen selvittäminen ultraäänikuvasta on vielä tässä vaiheessa vaikeaa, vaikka sikiön ulkoiset sukuelimet alkavat jo muodostua. Suurin osa sikiön liikkeistä on refleksejä. Iho on vielä erittäin ohut ja herkkä." vau.fi

________________________________________________________________________
Maanantai 06.08.2012 - rv 11+5


Nyt tiedän mistä muut ovat puhuneet kun ovat sanoneet vauvan sykkeen kuulostavan hevosen laukalta. :give_heart:
Tänään mieli ollut vähän valoisampi. Järkyttävä väsymys vaan iski, vaikka sain nukkua melkeen puol kymmeneen. Tai no torkkumistahan se oli, mutta lepo kun lepo! 

________________________________________________________________________
Sunnuntai 05.08.2012 - rv 11+4
ARGH!


Ärsyttää. Ei ärsytä. Ärsyttää. Ei ärsytä jne. Todella raivostuttavaa. Etsin jo netistäkin tietoa, että onko tämä normaalia vai oonko seonnut! Ihan kaikki ärsyttää, välillä on hyvä ja sitte taas NAPS, ja ilman syytä. http://www.vau.fi/raskaus/Tunteet/Arsyttaa/ Tuon jutun aiheet kyllä käyty läpi tänään laajassa skaalassa! En viitti välillä suuta avata, ettei tuu sanottua pahasti A:lle.

Niin pahasti jurppii etten tiiä mitä tähän kirjottaisin enää. Paitsi, että eilen oli pahin päivä (tai no iltahan se) koko 11 vkon aikana!


________________________________________________________________________
Keskiviikko 01.08.2012 - rv 11+0

Voihan yrjö. Koska nää olot paranee?

________________________________________________________________________

Tiistai 31.07.2012 - rv 10+6
tänään np-ultra <3


Eilen oli jo neljäs hyvä päivä. Mitä nyt pienesti välillä yökötti, mutta muuten. Ehkä elämä voittaa jo! Tänään on tosiaan np-ultra. Jännää! Palaan myöhemmin kuulumisten kanssa.

Np-ultrassa käyty! Olipa ihanaa nähdä tyyppi. :wub: Kovasti liikkuvainen ja hikkakin iski yhdessä kohtaa. A:kin katseli haltioissaan.  Ihan pienen ihmisen näköinenkin oli käsineen ja jalkoineen. Paljon todemmaksi muuttui koko tää raskaus, että siellä on oikeasti jotakin elävää, eikä vain jokin jumputtava möykky! Että ihan elämä siellä kasvaa ja kehittyy.
Kooltaan pieni vastasi viikkoja 11+2, muttei tuolla heitolla lähdetty LA:ta muuttamaan. A ja Eikkakin ovat pitkäselkäisiä ;D
Ja oli joo neljä hyvää päivää! Tänään sitte lensi taas ruoat kaaressa pönttöön, hetken näin jopa tähtiä. Sais loppua jo. Mulla on rannekkeetkin käsissä, muttei ne tunnu auttavan kyllä yhtään.NT 0,7mm Syke 164bpm ja liikkeet ++ 
:lipsrsealed:

_______________________________________________________________________

Keskiviikko 25.07.2012 - rv 10+0
6 päivää np-ultraan <3

rv 10+0
Sunnuntaina tosiaan oli ihan hyvä päivä, sen jälkeen taas olot pahentuneet ja joutunut halailemaan pönttöä. Onneks kuitenkin vähän saanut jotakin tehtyä, niin ei oo omatunto ihan niin pahasti soimannut. Hassua miten oireista huolimatta välillä miettii, että onkohan siellä kuitenkaan ketään. 

Tänään alkaa jo 11. viikko! Melkosta vauhtia. Alkuun tuntui, ettei viikot liiku mihinkään ja nyt kun ollaan jo kaksinumeroisilla viikoilla niin johan mennään haipakkaa :D

________________________________________________________

Lauantai 21.07.2012 - rv 9+3
10 päivää np-ultraan <3

Voisin vähän kertoa mitä tähän asti on tapahtunut. Eli kesäkuun alussa alkoi olla oireita, hyvin varhain siis. Niitä pohdittuani ja niistä avauduttua A kävi apteekista noutamassa testin. Tein ensimmäisen testin 6.6. keskiviikkona, se oli himmeä haamulainen. Ja 10.6. se oli jo hyvin selkeä. Lasketunajan oletin olevan 15.-18.2. Oireetkin lisääntyi päivittäin. Ne klassiset: etominen, väsymys, rintojen turvotus ja arkuus, vilutus ja kuumat aallot, menkkamaiset kivut. Niitä on ollut vaihtelevasti tähän päivään saakka.
Aika pian varasin neuvola-ajan. Se oli 25.6. maanantaina. Tosi ihana täti ja mikä parasta, ei tuominnut eikä suurempia ihmetellyt, että miten tuo raskaus Eikasta meni. Kyseli vaan tarvittavat. Aika kattavasti kertoi kaikesta, ei mulla oikeen kysyttävää jäänyt tai tullut mieleen. Ehkä olin vähän pökerryksissäkin kaikesta, kun kaikki on niin uutta, vaikka raskaus sinällään ei niinkään! Varattiin aika np-ultraan 31.7. ja sain lähetteen veriseuloihin. Saman viikon perjantaina oli sitten ar-ultra Kaarinassa Savonlahden vastaanotolla. Ihan huippu lääkäri, suosittelen. Hintaakin kelakorvauksen jälkeen 80e ja mukaan sai kuvat sekä dvd:n. Dvd oli kiva sinänsä, että A:kin pääsi jo kurkistamaan mitä masussa on kun töiden takia ei päässyt mukaan! :) Ensin täyteltiin perustiedot ja melko pian pääsin pitkäkseni. Lääkäri halusi koittaa ultrata mahan päältä, kun mulla on eteenpäin kallistunut kohtu. Ja heti näkyi kuvaa ja pian sykkivä sydän. Varsinainen ultra tehtiin kuitenkin alakautta. Ja siellä tyyppi köllötti. CRL 0,56cm vastaten viikkoja 6+2 (eli eka himmeä plussa tuli 3+0!). Sydän sykki säännöllisesti. <3 Ja että mua oli jännittänyt sitä ennen. Olin varma ettei siellä sittenkään mitään oo, kuvittelen vaan kaiken ja joudun hoitoon. Ihmisen (etenkin raskaanolevan?) mieli on käsittämätön! :D
Yhteen turhakkeeseen sorruin, "kun halvalla löyty", kotidoppleri tuli hankittua. Sillä löyty kunnon sykkeet tiistaina 8+6. Nopeatahtinen, syke siinä 160bpm. Että se oli rauhoittava ääni. :lipsrsealed: 
Muuten mitään erityisiä etappeja ei oo ollut, paitsi viikkojen vaihtuminen seuraavaan. Kovasti tota rv 12 ja energistä keskiraskautta odotan. Näissä oloissa ei meinaan oo ollut kehumista. Nyt viimepäivinä ei oo ruokakaan pysyny sisällä, mut elättelen toivetta josko tää ois parempaan päin. Tänään meinaan en oo joutunu  halaamaan posliinipyttyä kertaakaan, vaikka paristi joutu miettiin et pitääkö juosta vaiko ei! :) Se normaali tasainen uuvuttava etominen vaan päällä.
Jo tässä vaiheessa tää on ollu fyysisesti rankempaa kun Eikasta. Eikasta riitti kun aamulla/aamupäivän aikana oksensi, that's it. Nyt oon väsynyt ja jatkuvassa pahassa olossa vellominen tuntuu rankemmalta. Tuntuu, ettei oikeen mitään jaksa. 
_______________________________________________________________________


6 kommenttia:

Kiitos kommentistasi ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...