torstai 31. elokuuta 2017

ILTARUTIINIT - kuulumisia ja miten illat rauhoitetaanKuulumiset


Heippa taas, pitkästä aikaa!
Koulu alkoi mullakin 14. päivä ja on vienyt vauhdilla mennessään. Ja täytyy myöntää, ettei Turun tapahtumat pari viikkoa sitten innostanut kirjoittamaan kuulumisista. Mutta tosiaan, kolmas viikko opiskelua lähenee loppuaan ja ihan hyvillä fiiliksillä mennään. Välillä tuntuu vanhan kertaukselta ja meinaa turhauttaa, mutta pienellä ajatusten korjaamisella on riittänyt intoa tehtävien tekoon. Uudet asiat on toki helppo ottaa vastaan, kun aiheet ovat mielenkiintoisia. Ryhmäkin tuntuu edelleen mukavalta, mutta huomaa kyllä eron aikuisryhmään kun vertaa vaikka tunnilla hölötyksen määrää. Mutta juu, opiskelu on kivaa! Odotan, että päästään vähän syvemmälle asioissa ja sitten työssäoppiminen alkaakin viikolla 44.


Mites meidän Eino ekaluokkalainen? Olen niin ylpeä ja iloinen, miten hienosti hänellä on koulu lähtenyt rullaamaan. Hän huolehtii tavaroistaan ja läksyistään, "Onni, älä sitte pyydä mua leikkimään kun mun täytyy eka tehdä läksyt!". Hänellä on Iltis-ryhmässä paikka, ettei tarvitse olla yksin kotona. Toki, Antti siellä nukkuu, mutta ainakin nyt syksy mennään näin. Eilen hän käveli ensimmäistä kertaa koko matkan yksin kotiin ja hyvin oli mennyt. Oli kuulemma vähän pelannut puhelimella, sitten tehnyt läksyt ja mennyt leikkimään. Pari kertaa aikaisemmin on osan matkasta halunnut mennä yksin kun olen mennyt hakemaan Onnia päiväkodista. Tänään onkin ensimmäinen koulukuvaus! Herra itse halusi kauluspaidan päälle ja farkut. Tukka laitettiin ja sai lähteä ilman lippistä, ettei tukka menen pilalle. Vaihtovaatteet hän halusi mukaan, mutta jäihän ne sitten meiltä sinne eteiseen mutta "Ei se haittaa, pystyn mä näilläkin juoksee, kato vaikka!" :D


Iltarutiinit

Ajattelin vähän kirjoitella millaiset meidän iltarutiinit ovat. Ne kun tuntuu, että kesän aikana heitti ihan häränpyllyä ja nyt vihdoin pikkuhiljaa ovat muotoutuneet takaisin arkisiin uomiinsa. Nyt tuntuu, että ne ovat aiempaa tärkeämpi osa rauhoittumista, päivän läpikäymistä, irtautumista päivän tapahtumista ja tietenkin nukkumaanmenoa. Jos vähänkin itsellä kireyttä, se heijastuu koko sakkiin ja homma menee pipariksi. Eli lähinnä itselleni muistutukseksi, asiat jää helpommin mieleen kirjoittamalla mutta myös jos joku lukijoista kaipaa keinoja rauhoittamaan illat.
Karkeasti ilta menee näin: iltapala aloitellaan n. 18:30, mielellään ennen seitsemää, iltapalan jälkeen pesut ja sängyssä ollaan viimeistään 19:30, usein jo vähän klo 19:n jälkeen.
Psykiatrinen sairaanhoitajani aina muisti sanoa, kuinka hyvä on, että pojat menevät ajoissa nukkumaan. Kasvun ja kehityksen kannalta kuulemma tärkein uni nukutaan alkuillasta, ennen puolta yötä. Mitä pidempi se uniaika on, sen parempi. Toissijaisena tulee se, että saan aikaa koti- ja kouluhommiin (oma-aika) sekä pääsen ajoissa nukkumaan. Olen oppinut itsestäni, että seitsemän tuntia unta on itselleni hyvä määrä unta. Ja se on virkistävintä, kun osa siitä on ajoittuu ajalle ennen puoltayötä. Alle seitsemän tuntia väsyttää ja yli kahdeksan tuntia väsyttää. Kahdeksan tuntia on hyvä määrä kuormittavan päivän jälkeen. Migreeninkin kannalta on ollut hyvä saada vähän kiinni omista tavoista ja tottumuksista sekä siitä mitkä tavat ja tottumukset ovat itselleni hyviä.
(Huom.! Jokaisella perheellä on omat rytmit ja rutiinit eikä myöhemmässä nukkumaanmenossa ole mitään vikaa. Kukin perhe tekee tyylillään. Ja varmasti meilläkin rytmi muuttuu, kun kasvaessa unen tarpeeseen tulee muutoksia.)

Einosta huomaa helposti iltaisin, onko ollut kuormittava päivä. Maanantaina heillä on 8:50-13 ja tiistaina 8:50-14, muuten 12 asti ja torstaina mennään kahdeksaksi. Tiistaina illalla oli vaikea rauhoittua ja vaati enemmän huomiota sekä jutustelun tarve oli suurempi, kuin vaikka eilen.
Eilen toki myös käytiin ennen iltatoimia puistossa hänen kaverinsa kanssa, että ehkä sekin voitaisiin ottaa useammin tavaksi niin pääsee purkamaan energiaa. Eilen iltapalalla juteltiin päivän kuulumisia ja pesujen jälkeen sänkyyn, iltasatu ja Einolle jalka- ja käsihieronta ja silitykset, hyvän yön suukot. Onnin peittelen ja suukotan ennen satua ja silittelen, hän kun usein nukahtaa jo iltasadun aikana. Joskus myös hänellä vaikeampaa nukahtaa ja silloin silitellään ja hierotaan hänenkin jalkoja. Iltarutiinit ovat päivän tärkeä viimeinen yhteinen hetki. Jossain kohtaa iltajutustelut käytiin sadun jälkeen, mutta nyt olen koittanut ajoittaa ne iltapalalle.
Pitkään tehtiin niin, että sadun jälkeen jäätiin odottamaan unta. Nyt tällä viikolla olen sadun jälkeen mennyt tekemään koulutehtäviä ja päässyt itsekin aikaisemmin nukkumaan. Eilen he valitsivat sadun cd:ltä, joten pääsin jo sillä välillä omiin hommiin. Einon kävin sitten sadun loputtua hieromassa ja suukottamassa hyvät yöt. Silloin myös lupaan tulla vielä katsomaan, että nukkuuko hän. Eilen hän ei sitten nukkunut ja kohta tulikin perässä, että haluaisi tulla mun viereen nukkumaan.
Ja viereen saa tulla, etenkin kun A on töissä. Läheisyys ja turvallisuuden tunne on tärkeää. Miksi eväisin sen lapsilta, kun heistä tuntuu, että kaipaavat lisää turvaa? Mikä muka on niin tärkeää, että se menisi lapsen perustarpeiden ohi? Ei mikään. Tuntuu, että itsekin nukkuu paremmin kun vieressä on joku, vaikka joskus kyllä kun molemmat ovat siellä tuhisemassa meinaa hiki tulla! Kumpikaan heistä, ei kovin usein yöllä herää ja pyydä päästä viereen, mutta aika ajoin tätäkin tapahtuu ja silloin saa tulla myös.
Tässäpä meidän iltarutiinit ja rauhoittumiskeinot. Toki poikkeuksia tapahtuu, mutta tämä on tavoite. Itsessäni huomaan stressin vaikutukset ja nyt otetaan kyllä tuo ulkoilu ennen iltahommia säännölliseksi tavaksi. Itsellä aivot tuulettuu ja pojat pääsevät purkamaan energiaansa. Saadaan oikeasti illat haltuun ja todella mukavaksi tapahtumaksi, kaikilla olisi hyvä olla ja uni tulisi helpommin. Uni on todella tärkeää ja sen tärkeyden huomaa vasta kun ilman sitä joutuu elämään. Olen kiitollinen, että nyt itselläkin uni tulee hyvin ja sitä riittää koko yön.

Huomenna alkaa syyskuu ja onpahan taas vauhdilla mennyt nämäkin viikot. Alle neljä kuukautta jouluun ja puiden lehdetkin jo alkaneet kellastua.

Millaisia iltarutiineita teillä on? 

Ulla 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...