perjantai 28. lokakuuta 2016

JOULU - pakkopullaa vai taianomainen juhla?


Iltojen pimetessä, joulu on ollut mielessä yhä enenevissä määrin. Eilen saapui postiluukusta ensimmäinen joululehti. Sesonki saa alkaa! 

Tietysti joulunvietto ja edelliset joulut ovat olleet mielessä. Pian ajatuksissani huomioni keskittyi niihin stressaantuneisiin ilmeisiin, tuskastuneisiin huokailuihin, lausahduksiin "ensi vuonna lähden jouluksi pois" ja "en järjestä enää yhtäkään joulua"
Ei omasta suustani, minähän rakastan joulua ja sen järjestämistä! Muistan näitä kuulleeni, lähes joka joulu. Muistan, noita stressistä kiristyneitä suupieliä nähneeni ja sydämeni puristuneen kasaan, joka kerta. Aikuisella iällä muistan tunteneeni syyllisyyttä halusta viettää joulua, koittanut järjestää itse, ettei sitä tunnetta tulisi, silti se on ollut käsin kosketeltavaa, silti yhä vaan ne suupielet ovat olleet hymynkin takana kireät. Nämä lausahdukset eivät kuitenkaan ole toteutuneet.

Joka vuosi tähän aikaan (ehkä jo aikaisemminkin) jaan joitain joulujuttuja Facebookiin. Joka vuosi samat ihmiset kommentoivat "ei vielä" "eikä, nyt jo!" ja no, minä ymmärrän. Kaikki eivät ole jouluihmisiä, mutta täytyykö se joulufiilistely lannistaa myös jouluihmisiltä? Joulua ei ole kenenkään pakko viettää ja se on ok. Ymmärrän, miten jotkut lähtevät toiselle puolella maailmaa nauttimaan olostaan, kun itse käärin jouluista viittaa ympärilleni ja nautin olostani! 

Jokaisella varmasti on oma mielikuvansa joulusta, siitä miten ilmassa on taikaa ja tuoksut ovat osa sitä. Ettekö ole huomanneet, että sitä on ilmassa ilman stressiäkin, ilman sen seitsemää sorttia notkuvaa pöytää, ilman kiristyneitä suupieliä ja katkenneita verisuonia? Tuntuu, että joulu on jokin ihmeellinen kilpavarusteluun hukkunut, välttämätön pakkojuhla, jota ei vietetä joulun (tunnelman, läheisten, ilon ja lämmön) takia vaan sen takia, että niin kuuluu tehdä ja mitähän joku muu ajattelee!
Miksi pitää viettää ja järjestää, jos se tuntuu epämukavalta? Jos kokee, että joulu ei ole itseä varten, miksi pitää väkisin naama irvessä itteensä pakottaa, jos joululaulut oksettaa? Itse en ainakaan jaksaisi väkisin vääntää, koska tiedän sen näkyvän ja tuntuvan, itselleni ja ympärillä oleville. 
Onhan se ihana lapsille järjestää, vaan itse en tee sitä vain lapsille. Teen sen suurimmaksi osaksi itselleni ja meille, koska nautin joulusta, sen järjestämisestä, ilmassa tuoksuja ja salaisuuksia, sitä taikaa! 

Anna sinäkin itsellesi armoa, jos et ole jouluihminen, simple, älä vietä joulua tai vietä sitä siten kuin nautit, tee joulusta sellainen kuin haluat. Vie perheesi tai aviopuolisosi tai lähde yksin lomalle, ota työvuoro (jos mahdollista) joulunpyhille. Vie lapset mummolaan ja tee jotain mistä nautit!

Jos tunnet olevasi jouluihminen, mutta stressaat ja koet, ettet pääse toteuttamaan aina mielessäsi pyöriviä visioita, niin koita laskea jalkasi maan pinnalle. Joulu tulee kyllä, joka vuosi. Se tulee vaikka vain viettäisi ihan normaalia arkea. Se tulee ilman kuusta ja lanttulaatikkoa. 
Kannattaa koittaa laskea omia odotuksia joulusta ja sen viettämisestä, hellittää kaavoista ja aikatauluista. Kuulostella itseään, miltä tuntuu ja mitä haluaa. Yksinkertaistaa asioita ja lähteä siitä rakentamaan uudelleen.

Jos sua stressaa jouluaatto autossa, niin älä tee sitä enää. On ihan sallittua vetää rajat. Ihan hyvin voi viettää aaton rauhassa kotona ja käydä sukulaisilla joulupäivänä ja tapanina. Pariskunnat ja perheet voivat hyvin sopia vuorovuosin toisen vanhempien luona aattona ja toisen luona joulupäivänä tai tapanina. Tai sitten voitte koota kaikki yhteen paikkaan viettämään joulua. Senkin voi toteuttaa vuorovuosin.

Ongelmatilanteissa, epäselvyyksissä toisten ajatuksista ja tulevasta joulunvietosta, kommunikointi on kaiken a ja o. Puhu ajatuksistasi, kysy miltä muista tuntuu. Ehkä se kenen ajattelet pahoittavan mielensä, ei oikeasti pahoitakaan mieltään! Tai jos pahoittaa, niin kyllä siitäkin yli päästään. 
Kuitenkin pääasia on, että jokainen nauttii olostaan. Itse nautin ollessani osana sitä taianomaista tunnelmaa, odottavaa jännitystä. 

Shh, kuuletko, jossain kaukana helisee tuhat hopeista tiukua, jostain leijaili juuri hiuksilleni hitunen tähtipölyä...


Onko muita jouluihmisiä? Mistä sinä joulussa nautit? Onko joulu pakollinen paha vai ihanaa aikaa? Lähdetkö etelään, oletteko kotona vai kierrättekö sukulaisia? Sana on vapaa! :)
4 kommenttia:

 1. Mäkin tykkään joulusta. Joka vuosi tähän asti ei ole tarvinnut stressata asiasta yhtään kun on vaan mennyt äidille valmiiseen pöytään. Tänä vuonna ollaan päätetty olla vaan kotona ja järjestää just meidän näköinen joulu. Kaikkea on hyvä kokeilla että tietää mikä sopii just meille :)

  VastaaPoista
 2. Joulu.♥
  Me pompittiin ennen niin, että oltiin joka toinen joulu mun vanhemmilla ja joka toinen miehen vanhemmilla. Kun sitten odotin meidän toista lasta, päätin, että tämä pomppiminen paikasta toiseen saa loppua ja ilmoitin, että tervetuloa viettämään meille joulua. Ja vuodesta 2008 on jouluisin meille kurvanneet minun vanhemmat ja miehen vanhemmat naapurista. Niin helppoa kun voimme viettää joulua täällä meillä, kaikki läheiset saman katon alla isolla porukalla.♥ Parasta.♥

  VastaaPoista
 3. Voi, on niin inhottavaa jos joulunvietosta saadaan riita. Toki ymmärrän, että harmittaa, jos joulu on aina vietetty sukulaisporukalla ja yhtäkkiä jokin perhe haluaakin irtautua omakseen, MUTTA se on jokaisen oma valinta. Jokainen haluaa tehdä joulustaan ihanan, omanlaisensa, ei-pakkopullan. Sellaisen, mitä saa vanhana muistella haikeudella, eikä harmitella kuinka epämukavaa pönöttämistä se aina oli siellä Alma-tädillä koko suvun katseltavana.

  Kaikki tavat ovat oikeita, mikäli ne viettäjilleen ovat mieluisia. Pakottaa ei saa ketään. Joulu on niin ihanaa aikaa, ettei sitä voi tuhlata turhanpäiväiseen, vaan siitä täytyy saada nauttia täysin rinnoin.

  Hyvä teksti!

  VastaaPoista
 4. Moi Ulla! Nyt silleen pikaisesti vain huikkaan, että tunnustusta pukkaa: https://periaatteennainen.com/2016/10/30/tunnustuksia/.
  (Ja ah, joulusekoilusta ahdistuva on onnellinen kun joulu ollaan taas reissussa...)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...