tiistai 24. toukokuuta 2016

Työssäoppimassa vuoropäiväkodissa

Viimeksi kirjoittaessa jäljellä oli kaksi viikkoa. Nyt on enää tämä viikko tutkintoa ja perjantaina saattaa olla tippa linssissä.

Tehtiin retki Koivuniemen herraan


Askartelin 33 pellekorttia ensi lukuvuoden synttärikorteiksi

Päiväkotien jalkkisturnaus 


Nää viikot on mennyt tosi nopeesti, vaikka alkuun tuntui, että viis viikkoa, sika pitkä aika! Oon tosiaan ollut vuoropäiväkodissa ja on se niin eri maailma kuin tavallinen päiväkoti. Alkuun tuntui, että lapset ja aikuiset tulee ja menee vaan. Mutta jo tokalla viikolla sai kiinni siitä rytmistä ja tottui vaihtuvuuteen.  Lastentarhanopet ovat paikalla päivävuoroissa ja lastenhoitajat tekevät vuorotyötä (aikaisia aamuja ja myöhäisiä iltoja). Päiväkoti aukeaa tarvittaessa jo 5.30 ja sulkeutuu tarvittaessa 22.30. Viikonloput ovet on kiinni.
Koska vuoropäiväkodissa on vaihtuvuutta, on hienoa miten päivät pysyvät nätisti nipussa. Toki hyvä suunnitelma ja henkilökunnan valveutuneisuus edesauttavat päivän järjestymistä. Etuna on myös se, että lapset tulevat eri aikaan ja on arkivapaita niin välillä lapsiluku on pitkälti alle 20! Ne hetket (harvemmin kestää koko päivää) tuntuvat todella rauhallisilta ja pystyy vielä paremmin huomioimaan lapsia yksilönä.

Päivärytmi vuoropäiväkodissa

- ensimmäiset lapset menevät tullessaan suoraan nukkumaan, kaikki tulevat keskiovesta samaan ryhmään
- 7.00 alkaa Pikku Kakkonen ja nukkuvat heräilevät
ennen 8.00 siirrytään omiin ryhmiin.
- 8-8:30 aamupala
- tyynypiiri, joskus tyynypiiriltä suoraan tekemään jotakin askartelua ennen ulkoilua
- ulkoilua
- 11:30 - 12 Lounas
- päiväunet
- n. 14-14:30 välipala
- tyynypiiri; pieni leikki tai satu, kalenterin päivitys, jos aamulla jäänyt välistä jonkin ohjelman takia
- joskus ennen ulkoilua otetaan pelit tai muuta tehtävää pöydän äärellä
- ulkoilua
- 16:30-17:00 päivällinen niille, joilla hoitoaika jatkuu 17:30 jälkeen (pieni välipala sitä ennen lähteville) ja lapset kaikki ovat keskimmäisessä ryhmässä
- 17 tulee Pikku Kakkonen ja sitä katsotaan
- 18-19:30 leikkiä ja / tai ulkoilua
- 19:30-20 iltapala
- iltapalan jälkeen rauhallista tekemistä, mm. luetaan satuja
- viimeistään 22.30 päiväkodin ovet sulkeutuvat
- eskari aika on 8:30-12:30.

Ryhmäni lapset ovat olleet välittömiä ja avoimia. Mietinkin onko se yksi hyvä puoli vuoropäivähoidossa kun aikuiset vaihtuu (vaikka ovatkin kaikki tuttuja) niin on helpompi ottaa uusi ihminen vastaan. Toki olen aina tullut lasten kanssa toimeen, että saatan myös olla helposti lähestyttävä kun miettio aikaisempiakin kokemuksia. Lapset tuossa ryhmässä ovat 3-vuotiaista aina tuleviin koululaisiin. Viisivuotiaita ryhmässä on eniten. Ryhmässä on myös paljon pienryhmä toimintaa ja leikkejä jaetaan pienille ryhmille, mitä kukakin lapsi haluaa leikkiä/pelata ja kenen kanssa.


Torstaina pidän toimintatuokion kuudelle lapselle, toivottavasti se menee hyvin!

Ehkä tästä nyt sai jonkun käsityksen millaista on vuoropäiväkodissa! :)
8 kommenttia:

 1. Oi voi, melkein tuli ikävä töihin :) päiväkodissa on kyllä mukava työskennellä, lapset ovat ihania <3

  VastaaPoista
 2. Mulla on ollut jotenkin negatiivinen kuva päiväkodeista ja varsinkin vuoropäiväkodeista, en edes tiedä miksi, mutta tätä oli ihana lukea. :) ei se päiväkoti ehkä olekaan niin iso peikko, vaikka silti haluan hoitaa lapseni itse kotona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla! Ymmärrän miksi se on peikko monelle ja en itsekään mihin tajansa lapsiani laittaisi. Meillä käynt tuuri eträ poikienkin päiväkoti on kiva ja tädit tykkää työstään. Etenkin Onnin ryhmässä.

   Tuon päivärytmin lisäksi tuolla mun työssäoppimispaikassa tehdään retkiä lähiluontoon, käytii laulamaa vanhuksille, sit tosiaan toi pitempi reissukin tehtiin. Et kivasti kaikkea järjestävät! :) Liikunta ja luonto ovat tärkeitä elementtejä.

   Poista
 3. Kylläpä vaikuttaa viihtyisälle. Ja toi pihapiiri on ihana. Meidän alueella kaikki päiväkodit on suoraan mun painajaisista... Eli suuria laitoskomplekseja. Ihan hirvittää ajatus laittaa Ässä joku päivä sellaseen...

  VastaaPoista
 4. Eka kuva on retkeltä. Mutta jalkkiskuvassa näkyy taustalla päiväkoti! Ihan peruspäiväkotirakennus se on. Luontoa silti ympärillä ja sitä myös hyödynnetään paljon!

  VastaaPoista
 5. Vuoropäiväkodit on ihania! Kokemuksia on molemmista eikä missään ole niin ihanaa henkilökuntaa kuin vuoropäiväkodeista. Lapsia on vähemmän samaan aikaan ja kaikelle kivalta jää aikaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja toi henkilökunta on niin tärkee juttu just sen vaihtuvuuden takia, että lapsen helppo sopeutua siihen vuorohoitoon!

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...