maanantai 20. lokakuuta 2014

Rasismista

Multa kaveri kysyi tänään, olenko rasisti. Lähes epäröimättä vastasin, etten ole. Mietin tätä asiaa enemmänkin. Nyt on uutisissa ja somessa puhuttanut koulukiusaaminen ja sen kitkeminen, miksikäs ei rasismikin joltain osin liippaa aihetta. Siinäkin kohteelle tulee pahamieli ja yksinäinen olo.

Olen nuorempana osoittanut rasistisia piirteitä ajattelumaailmassani. Ehkä se oli osalta katkeruutta ja osalta lapsellisuutta sekä porukkaan kuulumista. Tulevat tänne tekemään rikoksia ym. Mulle tosin siinä oli henkilökohtaista katkeruutta, kun yksi serkkuni on adoptoitu Etiopiasta. Ja sitä koki jäävänsä vähän niinkuin varjoon, kun toinen oli sopeutumassa ja oli siinä terveydellisiäkin ongelmia, sai yhteisiltä isovanhemmilta huomiota. Lapsellista, mutta silloin hyvin todellista. Kateuttakin se oli.

Nyt kun tätä maailmaa on katsonut myös äidin roolissa ja uutisten kautta, on oma näkemys muuttunut suvaitsevaisemmaksi ja  ymmärtävämmäksi. Olen ajatellut sitä toista näkökulmaa.
Miten ihminen on pakotettu lähtemään kaikesta mikä on hänelle tuttua ja turvallista. Ihminen, joka on menettänyt kodin, työn, ehkä perheenjäseniä, saapuu tänne kylmään Pohjolaan. Pelottavaahan se on. Ei edes ehkä tiedä missä kohtaa maailman kartastoa on maa, jonne heidät tuodaan. Mua ainakin pelottaisi, jos tänne iskisi sota ja joutuisimme jättämään kotimme ja kaiken rakkaan. Pakolaiseksi johonkin. Silloin sitä toivoisi, että kohtaisi ystävällisiä ihmisiä.
En tiedä milloin tai missä kohtaa se hälveni, mutta kun serkkuni, Eikan kummitäti alkoi seurustella ulkomaalaisen, tummaihoisen miehensä kanssa, ei asia minua hätkähdyttänyt. Ihanaa se on, rakkaus. Ja he ovat niin hyvännäköinen pariskunta, että harvoin näkee!

En ymmärrä mitä rasismilla ja rasistisilla sanoilla sekä teoilla yritetään saavuttaa? Itse en tuota aiempaa katkeruuttani ja kateuttani purkanut kehenkään tummaihoiseen, kunhan purnasin jollekin kaverille lähinnä. Ei kai se jonkun random-tyypin vika ole jos olen jollekin kateellinen ja katkera! Okei, aina sanotaan että tulevat tänne vievät naiset, työt ja tekevät rikoksia. Jaksan kyllä uskoa, ettei näiden laukojat ole naistaan menettäneet ulkomaailaiselle. Rikoksia tekee kaikki ihmisryhmien edustajat, ihonväristä riippumatta.

Kauheasti menee energiaa hukkaan tuollaiseen mikä ei johda mihinkään. Sitä vaan rypee siinä omassa ajattelutavassa eikä näe mitään muuta vaihtoehtoa ja satuttaa toista ihmistä. Ehkä mun oli niin helppo päästää siitä irti, kun se oli lähinnä vain pinnallista, ei syvälle piintynyt ajattelutapa tai jo lapsuudessa minuun juurrutettu. Kukin toki saa ajatella niinkuin ajattelee, kunhan ei satuta tai vahingoita muita. Mutta mä uskon että, jos ihminen vain HALUAISI hän pystyisi ajattelemaan toisin ja näkemään uuden puolen tässäkin asiassa. Mutta eivät kai hekään halua päästää irti tutusta ja turvallisesta ja kohdata tuntematonta, outoa asiaa, jos aina on tottunut elämään ennakkoluulojen ja pelon, tai mikä se sitten onkaan, johdattamana.

Tässä mun mielipide, kokemus ja näkemys rasismista. Oletko sinä rasisti?

Ainiin, näittekö jo tämän uutisen (klik)? Aika hienoa, eikö? Tehdään toisille hyvää, niin ehkä jälkipolville jäisi perinnöksi vähän parempi maailma.


Seuraa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥