lauantai 31. elokuuta 2013

Mansikkahuuli

Voisin nyt vähän tarkemmin kertoa Onnin huulessa olevasta mansikkaluomesta ja kuluneesta viikosta, joka meni sairaalan ja kodin välillä.
Hemangiooma eli mansikkaluomi on hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Muuten harmiton ja katoaa itsekseen, mutta hankalassa (esim. silmän vieressä, huulessa, korvakäytävässä) tai herkästi hiertyvässä (esim. vaippa-alue) paikassa olevat sekä todella isot / ulkonevat pyritään hoitamaan pois. Meillä tuo todella jo haittasi syömistä.

Se oli muistaakseni maaliskuuta, kun ihmettelin mustelmankaltaista jälkeä pojan huulessa. Olin varma, ettei se ollut osunut mihinkään. Jotenkin se kuitenkin jäi taka-alalle, kun oli totuttelemista uuteen arkeen vauvan ja vajaa kolmivuotiaan kanssa. Jälki ei kuitenkaan kadonnut, vaan alkoi kasvaa enemmän siinä 3kk:n tienoilla. Etsin tietoa internetistä ja tuo jälki kaikkineen viittasi hemangioomaan eli mansikkaluomeen. Kesäkuussa oli neljän kuukauden lääkärineuvola ja siellä lääkäri ensin kysyi, mikä huuleen käynyt. Esitin epäilykseni mansikkaluomesta ja lääkärin katsottua tarkemmin, hän vahvisti epäilyni. Muuta ei sanonut, kuin että tarkkailisin sitä miten kasvaa. No kasvoihan se, paljonkin. Heinäkuun neuvolaa odotin ja jännitin. Olimme A:n kanssa päättäneet, että meidän on päästävä erikoislääkärille näyttämään tuota huulta. Löysin internetistä ihan luotettaviakin lähteitä siitä, miten hemangioomia on hoidettu beetasalpaajilla todella menestyksekkäin tuloksin. Heinäkuu ja viiden kuukauden neuvola-aika tuli ja näytin lääkärillekin kuvan vertailuksi touko-heinäkuulta. Ei täti paljoa empinyt kun varasi meille suoraan ajan lastentautien erikoislääkärille Ahti Huidalle pääterveysasemalle. Aika saatiin kuukauden päähän elokuun 13. päiväksi. Sitä odotettiin jännittyneenä, vaikkakin välissä omahuoli haki perspektiiviä mun surressa toisten "suurempia" huolia, että minä itken "vain huulta". Kyllähän se niin on, että oma murhe on iso omassa mittakaavassa. Onneksi ystävä vetelee vieläkin mua maanpinnalle kun alan surkutella, ettei meillä ole hätää. No ei ole, mutta kyllä sitä pelkäsi, että saadaanko aika ajoissa, mitä jos mua ei oteta tosissaan, entä jos on myöhäistä ja huuli jää epämuodostuneeksi. Nyt jo sai aika ajoin olla vastaamassa "Mikäs huuleen käynyt?" "Onko jo tullut osumaa isoveljeltä?".


Lääkäri

Aika kului ja vihdoin koitti lääkäriaika. Lääkäri oli aivan huippu, vanhempi mies. Ymmärsi huoleni ja tunteeni. Ei vähätellyt ja kertoi miten täällä on näitä hoidettu. Eli beetasalpaajalla eikä leikkauksia edes ajatella kun se luomi on pelkkää verisuoniröllykkää, jota leikkelemällä voidaan tehdä isompaa vahinkoa. Ainoastaan laseria on käytetty, jos hemangiooma on mennyt rikki ja vuotaa verta, jotta vuoto tyrehtyy. Onnilla tosiaan iho luomen alueelta ollut välillä rikki, muttei onneksi ole vuotanut verta. Lääkäri Huida lupasi pistää heti paperit Onnista SatKS:n ihotautipolille ja jäimme vain odottelemaan aikaa. Sitäkin sitten jännitin. Odotin aikaa ihotautipolin lääkärille.
Viime viikon maanantaina odotti kirje, joka sisälsi kutsun seuraavaksi päiväksi osastojaksolle lastentautien vuodeosastolle. Olin puulla päähän lyöty. Helpotuksen tunne valtasi, mutta samalla kouraisi uusi jännitys: miten kauan, mitä ja kääk.

Osastolla

Tiistaiaamu, ooteltiin ekaa
annosta.
Tiistaiaamuna suunta kohti sairaalaa. Kertoivat, että olivat vähän huolestuneet tiedetäänkö koko hommasta, niillä kun oli mun vanha numero (vaihdoin keväällä tietyistä syistä) ja jännittivät ehtikö kutsukirje ajoissa perille. Jos ei sitä kirjettä ois tullut, niin päätin jo perjantai-illalla, että soitan sairaalalle ja kyselen missä mennään!

Meidät otettiin vastaan ja lääkäri tuli kierrollaan. Aloitettiin Propral-lääkitys, jota nostettaisiin niin, että perjantaina jatkuu ylläpitäväannos. Propral sisältää propranololia, joka kuuluu beetasalpaajiin. Propranololi alentaa sydämen lyöntitiheyttä ja vähentää sydämen hapentarvetta. Se estää rytmihäiriöitä ja laskee verenpainetta. (http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=1855)
Tiistain vietin Onnin kanssa kokonaan sairaalassa. Sai lääkettä kolmasti ja mittailtiin verenpaineita sekä verensokeria. Meillä kyllä oli koti- ja ulkoilulupa. Ulkona käytiin, mutta koska A ja Eikka olivat iltapäivän mummulassa, koin sairaalassa olon helpommaksi. Yöksi tulin kotiin, joka yö. Sydäntä särki maanantaina ja napanuora venyi ja paukkui, mutta uni teki tälle väsyneelle ihmisyksilölle hyvää!
Keskiviikkona aamulla mentiin takaisin ja siellä hän meidät otti hymyllä vastaan <3 Huomattiin, että luomi ei ollut niin turvoksissa enää, mutta iso kuitenkin. Iltapäivällä mentiin kotiin ja mamma tuli hakemaan Eikan Turkuun. Lähdettiin samalla ovenavauksella takaisin seuraavaa lääkeannosta varten ja illalla Onnin nukahdettua takaisin. Torstaina oltiinkin enemmän kotona (lääkettä 3x /pv). Perjantai ja kotiinpaluu siinsi jo mielessä.

Jatko

Lääkkeen aloitus meni varsin mallikkaasti. Verenpaine ja syke pysyivät normaaleina. Joulukuun alkuun asti (3kk) jatketaan lääkitystä 5mg kolmesti päivässä. Silloin mennään näytille ja jos luomi hyvin kutistunut, niin kokeillaan ilman lääkettä, jos alkaa kasvaa niin lääkitystä voidaan siitä vielä venyttää vielä toiset kolme kuukautta (yht 6kk). Mutta hyvät mahdollisuudet on, että päästään, jos ei tässä kolmessa kuukaudessa niin puolessa vuodessa ainakin, luomesta kokonaan eroon! :)

Tässä toukokuu vs. heinäkuu sekä hoidon alussa vs. perjantai

Mielestäni näkyvä tulos on jo huomattava, vaaleampi eikä niin turpea. 
Perjantain mittauksissa alkuun verrattuna eroa oli jo useita millejä!

Mä jo ikävöin kovastikin Einoa. On niin reipas ollut mammalassa, pääsi Pop-pankin järjestämiin Poppikisoihin ja sai mitalin :) Huomenna nähdään, kun ajellaan Turkuun kummipoikani synttäreille (herramunjee, 4v jo! ;__; <3 ) ja sitä ennen äitini lupasi laittaa ruokaa!
Nyt ruoanlaittoon kun A ja Onni vetelevät hirsiä. Mulla ollut tässä mukava parituntinen jo. Ehkä kun saan sen pannun kaapista, nuorempi ainakin havahtuu ;)

Nyt toivottelen mukavaa viikonloppua ihan kaikille! :)

1 kommentti:

  1. On tuo kyllä hurjan tuo luomi! Onneksi lääke on olemassa ja tämäkin on myöhemmin vain muisto...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...